Dostupni linkovi

Zašto se na optužnicu Ceci čekalo osam godina


Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatović
Čak osam godina nakon pokretanja istrage podignuta je optužnica protiv folk pevačice Svetlane Ražnatović, ikone ratnih devedesetih u Srbiji i udovice komandanta paravojnih jedinica Željka Ražnatovića Arkana.

Iako vlast tvrdi da “nema nedodirljivih”, pitanje je zbog čega su optužbe protiv Cece toliko dugo stajale po strani, i kako će izgledati suđenje jednoj od najpoznatijih ličnosti srpske javne scene.

Svetlana Ražnatović, poznata pod estradnim imenom Ceca, od demokratskih promena dvehiljadite bila je hapšena u akciji Sablja posle ubistva Zorana Đinđića pod sumnjom da je skrivala vođe zemunskog klana koji su ubili premijera Srbije, tom prilikom u njenoj kući na Dedinju pronađen je arsenal oružja, u pritvoru je provela četiri meseca, osumnjičena za nelegalne transfere fudbalera, da bi tek sada, u njenoj 37. godini, bila optužena.

“Sa odlučnošću mogu da kažem da se tužilaštvo oduprlo svim vidovima pritisaka, i da u ovom postupku neće biti zaštićenih. Svako ko je izvršio krivično delo moraće da odgovara pred zakonom”, izjavio je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, u trenutku kada je objavljeno da je protiv Svetlane Ražnatović podignuta optužnica zbog nezakonite prodaje fudbalera “Obilića” i nelegalnog posedovanja oružja, odnosno 11 pištolja.
Zorić: Sa odlučnošću mogu da kažem da se tužilaštvo oduprlo svim vidovima pritisaka, i da u ovom postupku neće biti zaštićenih.

Iako u tužilaštvu kažu da je istraga bila maratonska zbog međunarodne dimenzije slučaja, jer su fudbaleri prodavani stranim zemljama, deo priče ukazuje na to da je i iz dela sadašnje vlasti bilo signala da se Ceca ostavi na miru.

Oni koji su na to ukazivali, često su prstom upirali na deo vladajuće koalicije koji čine Socijalistička partija Srbije, koju je devedesetih predvodio Slobodan Milošević, i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja je proistekla iz nekadašnje Stranke srpskog jedinstva čiji osnivač i predsednik je bio Željko Ražnatović Arkan.

Ivica Dačić, ministar policije iz redova SPS-a, koji je “od malih nogu” drug Svetlane Ražnatović iz rodne im Žitorađe i čest gost na njenoj porodičnoj slavi, kaže da se on ni na koji način nije bavio “slučajem Ceca”.

“Kako sam ja nju mogao da štitim, kada je ona uhapšena 2003. godine? Ona u vreme mog ministrovanja nije bila u pritvoru. To što sam ja sa nekim prijatelj ne znači da državni organi ne treba da rade svoj posao. Da li su državni organi u pravu, ili drugi ljudi, o tome će odlučivati sud”, poručio je Dačić.

Politički flert

Politički flert kroz pesmu Svetlani Ražnatović nije bio stran, pa se pamti da je nekadašnjoj vlasti gratis pevala 2007. na mitingu uoči izbora, uz poruku okupljenim pristalicama “narodnjačke koalicije” u pauzi stihova da želi da se zahvali, kako je tada rekla, voljenom premijeru koji je ujedinio Srbiju – Vojislavu Koštunici.

Koštunica je tada jedini put viđen u javnosti kako peva, a optužnica protiv Cece do danas je stajala u fioci.

(Jutjub video: Govor Cece Ražnatović o Koštunici)


Odlukom da, čak i sa osam godina zakašnjenja, ta optužnica ugleda svetlost dana, veruje pravnik i bivši kooministar policije Božo Prelević, država je konačno pokazala da može da funkcioniše kako treba.

“Mislim da će se sada ući u jedan dug sudski postupak, nadam se i sa osuđujućom presudom. Ali svi akteri ovde moraju da znaju da priča o nezavisnom pravosuđu i pravnoj državi mora da ima svoj epilog. i da nije samo pitanje šta kažu građani nego i šta sada kaže Evropska unija u koju mi hoćemo da idemo. Jer i ta vrsta procena i analiza se pravi”, smatra Prelević.

Matrica devedesetih

Kritičari Cecinog lika i dela često su isticali da su proteklih godina neke političke snage pokušale, kao na primer pomenutim koncertom, da rehabilituju ženu koja je bila supruga Željka Ražnatovića Arkana, komandanta nekadašnje paravojne Srpske dobrovoljačke garde koji je bio optužen za ratne zločine i profiterstvo o kojem je uvek govorila sve najlepše.

Željko Ražnatović Arkan - iz arhive
U braku je bila do januara 2000. kada je njen suprug Željko Ražnatović Arkan u Beogradu ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Cela njena istorija, kaže za RSE sociolog kulture Milena Dragičević Šešić, napravila ju je ikonom devedesetih koja je kao zvezda opstala do dana današnjeg, zbog čega suđenje nikako neće biti običan proces.

“Ona jednostavno svojim načinom života sintetizuje ono što su bile dominantne vrednosti i matrica devedesetih godina. A to znači patrijarhalna kultura, jedna militaristička, vojna, kultura i poštovanje svega onoga što je ratništvo… A sa druge strane, taj glamur estrade koji je od nje i načinio zvezdu. Dakle naravno da će suđenje danas biti teško, zato što to nije suđenje jednoj osobi, to je suđenje zvezdi. Ali joj se sudi za nešto što je ustvari izvan onoga zbog čega je ona i postala zvezda”,
ocenjuje ona.

Ali slučaj Ceca, zaključuje Milena Šešić, koliko god bio medijski atraktivan, nikako ne znači i konačni obračun sa matricom devedesetih.

“Zato što su, na žalost, vrednosti devedesetih one vrednosti na kojima su formirane generacije koje danas treba da nose razvitak ovog društva. Tako da će obračun sa devedesetim trajati jako, jako dugo”, smatra Milena Šešić.

Svetlana Ražnatović Ceca optužena je da je od avgusta 2000. do maja 2003. kao predsednica Obilića nezakonito prodala deset fudbalera tog beogradskog kluba i zaradila četiri miliona nemačkih maraka i 3,5 miliona dolara.

Optužnica je podignuta i protiv njene sestre Lidije Ocokoljić, bivše sekretarice Obilića, kao i protiv nekadašnjih rukovodilaca tog kluba Dragiše Binića i Jovana Dimitrijevića, koji se terete za nelegalan transfer jednog fudbalera.
XS
SM
MD
LG