Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za krijumčarenje migranata u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jove Simića i Mladena Dugandžića, obojica iz Brčkog, koji se terete za kazneno djelo krijumčarenja osoba.

„Optuženi se terete da su, u međusobnom dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizovali transport 32 osobe, migranata sa područja Pakistana, Irana i Afganistana, koji su bez važećih dokumenata boravili u BiH, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o strancima“, navodi se u saopštenju za medije iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su 2. septembra 2018. godine, organizovali prevoz migranata i izbjeglica sa područja Tuzle prema Olovu, ali je transport otkriven i spriječen od policijske kontrole u mjestu Stupari (dvadesetak kilometara od Tuzle), na sjeveroistoku u Bosne i Hercegovine).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema podacima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u protekle dvije godine protiv više od 80 osoba je podignuta optužnica za krijumčarenje ljudi, uglavnom migranata i izbjeglica.

Isti izvor navodi da je najviše krijumčara otkriveno na području Trebinja i da se u najvećem broju slučajeva radi o državljanima Bosne i Hercegovine.

Portparolka Granične policije BiH Franka Vican, polovinom januara, je za Radio Slobodna Evropa izjavila da su u 2019. godini evidentirana 83 kaznena djela krijumčarenja ljudi, te da je podneseno 79 izvještaja nadležnom tužilaštvu.

"Evidentirano je 18 kaznenih djela, od kojih je podneseno 16 izvještaja nadležnom tužiteljstvu", navela je Vican.

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić je krajem 2019. godine najavila da će u 2020. godini u okviru državnog Tužilaštva biti osnovan poseban Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, s obzirom na veći broj slučajeva krijumčarenja migranata i izbjeglica.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica.

XS
SM
MD
LG