Dostupni linkovi

Protestni marš invalida rada zbog mizernih primanja


Protest invalida rada u Podgorici, 24. april 2012.
Protest invalida rada u Podgorici, 24. april 2012.
Nekoliko desetina invalida rada, koji su u ponedjeljak krenuli na protestni marš, pošto su noć proveli u podgoričkom predgrađu Zlatica, u utorak ujutro su stigli pred Vladu od koje traže poboljšanje materijalnog položaja i povoljnije uslove za penziju. Tokom popodneva su pregovarali sa predstavnicima Ministarstva za rad i socijalno staranje, ali bez uspjeha.

"Ima onih koji nemaju ruke, noge, nemaju bubreg, onih koji su preživjeli infarkt. Oboljeli su tokom rada u preduzećima u kojima su radili. Bili su to sve zdravi ljudi prije nego što su počeli da rade najteže poslove. Tada su postali invalidi", kazao je predsjednik Saveza invalida rada Ilije Čvorovića koji kaže da crnogorski invalidi rada od Vlade zahtijevaju poboljšanje materijalnog položaja jer im se primanja kreću od 33 do 100 eura mjesečno.

"Sadašnja primanja nijesu dovoljna ni za osnovne životne potrebe", kaže Čvorović.

Protest invalida rada u Podgorici, 24. april 2012.
Protest invalida rada u Podgorici, 24. april 2012.
"Da se invalidima rada koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje da se povećaju primanja sa 33 eura na neki iznos koji bi zadovoljavao njihove životne potrebe. Sva primanja ispod 200 eura su minimalna i ne omogućavaju ni osnovne uslove za život. Glavni i osnovni uslov invalida rada iz Bijelog Polja su povoljniji uslovi za odlazak u penziju", navodi on.

Iako su namjeravali da pješke marširaju do glavnog grada, 40-ak bjelopoljskih invalida rada je u ponedjeljak uveče u stiglo autobusom, a najavljeno je da će im se pridružiti i kolege iz Pljevalja, Mojkovca, Nikšića, Kolašina i Cetinja.

Invalidi traže pravo i na subvenciju cijene električne energije, liječenja, kupovinu ljekova, banjskog liječenja, rekreacije i prevoza, kao i da se onima koji nijesu ostvarili pravo isplati otpremnina u visini 24 ili 36 prosječnih zarada u Crnoj Gori, te da im se vrate fondovi za stambenu izgradnju.

Prema riječima predstavnika invalida rada Lazara Kneževića, tokom pregovora nije napravljen nikakav pomak.

"Ušao sam u radnu grupu koja je trebalo da počne da radi na izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju gdje su mi obećali da ćemo poboljšati status invalida koji ništa ne primaju ili imaju veoma mala primanja", kazao je Knežević.

Iako spisak zahtjeva sadrži niz stavki, invalidi rada koji su danas došli pred zgradu Vlade pokazuju izvode iz banke po komima se vidi da mjesečno primaju 33 eura i ponavljaju da su došli da im Vlada da - nešto.

Koliko su realna njihova očekivanja da će Vlada imati senzibiliteta za njihovu materijalnu situaciju i očaj, može se procijeniti i na osnovu činjenice da se, iako se radi o ljudima u godinama, čije je zdravlje ugroženo invaliditetom i siromaštvom, niko nije sjetio da pozove medicinsku ekipu koja bi intervenisala u slučaju da nekom od okupljenih pozli.

XS
SM
MD
LG