Dostupni linkovi

Nastavlja se sukob na Pravnom fakultetu


Pravni fakultet u Podgorici, april 2010
Pravni fakultet u Podgorici, april 2010
Sukob između dekana Pravnog fakuleta Ranka Mujovića i profesora Milana Popovića i dalje je u fokusu javnosti.

Iznoseći prvi utisak o sporu između dekana i profesora Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović je podgoričkim Vijestima kazao da u nastupu profesora Popovića na sjedinici vijeća te ustanove ne vidi povredu radne obaveze. Miranović je dodao da je uobičajeno da se na Univerzitetu kritički govori i poručio da bi evenutlanim povredama drugih normi trebalo da se bavi Sud časti.

Komentarišući rektorov istup, koji je na ovaj način praktično odbio inicijativu dekana da protiv profesora Popovića pokrene disciplinski postupak, Ranko Mujović za naš radio kaže:

"Što se tiče rektora, ja sam stava da ću mu dostaviti stenograme sa ove i drugih sjednica vijeća, jer ovo nije bila jedina sjednica na kojoj je bilo ovakvih istupa kolege Popovića. Da onda oni iznesu stav i mišljenje povodom ovoga što se desilo na fakultetu. Znači, ja ne sporim nego se slažem sa rektorom da svaki profesor ima pravo da itnesevoje mišljenje i svoj stav ali sporim jezik ulice. Ali kako ću ja da dožem na narednu sjednicu ili neku drugu sjednicu vijeća? Mislim da ću u tom slučaju morati da se obratim drugim organima, ne Univerzitetu, da intervenišu zbog povrede radne obaveze. Znači, ako rektor misli tako onda neka mi on obezbijedi da održim sjednicu Naučno nastavnog vijeća, normalnu sjednicu, akadamesku."


Mujović je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv Popovića i njegovu suspenziju zbog sjednice vijeća Pravnog fakulteta na kojoj se, tvrdi Mujović, porofesor Milan Popović navodno nedolično ponašaoa pominjući u negativnom kontetkstu njega i najvise držvane zvaničnike.

Popović je potvrdio da je Mujoviću kazao da je sramota što blokira rad fakulteta zbog partiskog ili nekih drugih interesa i da je dio zločinačke organizacije na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, dodajući da mu je Mujović nakona toga kazao da je ,,nenormalan lud i bolestan,,.

Milan Popović nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da uvažava interes javnosti i medija ali da je ,,zbog konstanog pritiska vladajuće oligarhije prinudjen da ubuduce reducira svoje izjave i komenatre i da ih organičava na novinu i televiziju Vijesti sa kojima već duže saradjuje kao kolumnista.

Povodom ovog sukoba oglasila se i grupa crnogorskih intelektualaca i profesora Univerziteta koji su osudili ,,atmosferu haosa i linča koju na Pravnom fakutltetu kreira dekan Mujović ,,i zatražila od organa univerziteta i nadležnog minstarstva da što hitnije sankcioniše ovakvo ponašanje".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG