Dostupni linkovi

Podgorički parking po evropskom sistemu


Parking zone u Podgorici, 17. januar 2011.
Parking zone u Podgorici, 17. januar 2011.
Od ponedjeljka u Podgorici važi zonski sistem naplate parkinga, pri čemu su parking mjesta u centru grada podijeljena u tri zone, koje imaju ukupno 500 parking mjesta.

Prvog dana novog režima parkiranja vozači su pozdravili potez gradske uprave.

U opoziciji, međutim, kažu da će nova pravila dovesti do zagušenja ulica van centra i na periferiji.



Novi režim parkiranja u glavnom gradu Crne Gore za sada nije izazvao gužve na parkiralištima ili bilo kakve problema sa naplatom.

Parkiranje u prvoj zoni ograničeno je na sat i košta 60 centi, u drugoj parkiranje je ograničeno na dva sata za šta treba platiti 50 centi, dok je u trećoj dozvoljeno parkirati tri sata što će vozače koštati 40 centi.

Parkiranje se plaća radnim danima i subotom, dok je nedjeljom i u dane državnih praznika besplatno. Parking mjesto se može platiti i slanjem SMS poruke.

Gradske vlasti u Podgorici očekuju da novi sistem zaživi na način kako je to u evropskim gradovima kao i da će dovesti do uspostavljanja više reda u centru grada kada je o parkiranju riječ.

Dobar početak, reklo bi se. U opoziciji pozdravljaju potez gradskih vlasti ali i upozoravaju da bi se mentalitet i na ovom primjeru mogao opet sudariti sa standardima razvijenog svijeta.

Parking protiv mentaliteta


Predsjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije Radoš Zečević, kaže da ovaj način parkiranja, možda i nije baš tako dobar.

"S obzirom na naše navike, nas Podgoričana, da ne kažem građana Crne Gore, da želimo autom da dođemo bukvalno do pred vrata kancelarije ili ustanove gdje želimo da završimo neki posao upravo će se desiti zagušenje na bočne ulice van režima naplate SMS porukama i mislim da ćemo napraviti veći problem. Tako da sam ja bio za varijantu da se dio po dio gradske zone uvodi u taj režim da bi naši građani sticali navike da na jedan praktičniji način korsitimo uži centar grada," rekao je Zečević.

On se ipak nada da će nova pravila dovesti do promjene nekih loših navika u saobraćaju u Podgorici:
Zečević: S obzirom na naše navike da želimo autom da dođemo bukvalno do pred vrata kancelarije ili ustanove gdje želimo da završimo neki posao upravo će se desiti zagušenje i mislim da ćemo napraviti veći problem

"Znam da ćemo to morati da mijenjamo. Nadam se da će sve ispasti dobro. Sticajem okolnosti prije nekoliko godina sam bio u Londonu dva mjeseca i tamo mi nikakav problem nije bilo da prepješačim kilometar i po ili dva do nekih kafana gdje se okupljaju naši građani da popijem kafu. Sada mi je problem bilo i 200 metara da prepješačim ovdje. Doći će vjerovatno do konfuzije u svemu ovome ali dobro, neka ispane na dobro i to želim da na taj način mijenjamo naše navike."

Podgorica je inače grad u kojem funkcioniše javni prevoz.

Za razliku od evropskih gradova, u Podgorici kašnjenja su uobičajena stvar ali autobusi ipak svakodnevno saobraćaju ustaljenim linijama.

Interesantno je, međutim, da se u njima vozi jako mali broj građana jer su, čini se, primat u javnom prevozu već neko vrijeme preuzela brojna taksi udruženja sa cijenam prevoza vjerovatno najnižim u Evropi.

Tako se, na primjer od bilo kojeg dijela grada udaljenog 3 km od vašeg odredišta vozite za svega 1 euro.
XS
SM
MD
LG