Dostupni linkovi

Podgorica: Vještina preživljavanja najdužeg mjeseca u godini


Ilustracija
Ilustracija
Prolazi iluzija novogodišnjeg i božićnog praznovanja, kada se opustimo, više trošimo, pojedemo, darujemo… Januar steže kaiš i novčanik, pa ovaj dugi mjesec valja preživjeti. U trgovinama u Crnoj Gori poslednjih dana značajno pada promet, ništa neuobičajeno za ove mjesece. No, sudeći po podacima trgovačkih lanaca, ali i sa pijaca, ovogodišnja trpeza je bila skromnija od prošlogodišnje, a praznična kupovina kontrolisanija.

U trgovinama i na pijacama, ovih dana, uočljivo manji broj potrošača. Novogodišnjim i božićnim praznicima ispražnjeni novčanici tjeraju ljude da ovih dana kupuju najnužnije -uvjerili smo se u anketi među Podgoričanima:



Vaš reporter se u podgoričkim marketima uvjerio da ljudi najčešće kupuju na komad - pa tako sadržaj korpe čine recimo - dva jaja, po jedna pomorandža, banana… Analizom računa potrošača do identičnih zaključaka dolaze u marektima trgovačke kompanije “Albona”, ukazuje za RSE direktorica marketinga te kompanije Nataša Lučić.

"Naši sugrađani sada uglavnom kupuju osnovne životne namirnice, odnosno pekarske proizvode, mliječne proizvode, jako skromno se kupuje voće, nekada čak i po komadu i nekada u manjim gramažama traže i meso", navodi ona.

Sudeći po podacima iz Albone, ovogodišnja trpeza je skromnija nego proslogodišnja, a potrošači kontrolisaniji u trošenju. Tako je u ovom lancu marketa prosječan račun krajem decembra prošle godiine zabilježio dvocifreni pad u odnosu na decembar 2011. I pored blagog rasta broja potrošača, kaže nam Lučić.

"U 2012. godini zabilježen je manji prosječan račun za nekih 17 odsto u odnosu na tri dana u prethodne 2011. godine. Međutim, jedno skromno povećanje broja potrošača je zabilježeno, barem kod nas za 2 odsto. Sam ovaj podatak govori da povećani broj potrošača trguje značajno manje. Ono što smo mi vidjeli šta je u sadržaju novogodišnjih računa to nama govori da se negdje što se tiče novogodišnje trpeze ovoga puta štedjelo", kaže Lučić.

Sličnu situaciju zatičemo i na pijacama. “Narod je na dijeti”, šalom nam objašnjava sve manje količine voća i povrća koje se kupuju poslednjih dana, jedan od trgovaca sa pijace u Bloku V.



Sa prosječnom platom koja ne može da podmiri ni polovinu osnovnih, životnih potreba četvoročlane porodice u Crnoj Gori, prava je vještina preživjeti jedan od najdužih mjeseci u godini. Minusi na karticama, zalihe stvorene uoči praznika, neki su od načina preživljavanja, pričaju nam Podgoričani.

XS
SM
MD
LG