Dostupni linkovi

Stočari ostavili mlijeko ispred Ministarstva poljoprivrede u Podgorici u znak protesta


Protest proizvođača mlijeka ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Podgorica, 29. mart 2022.

Nekoliko desetina stočara se okupilo ispred Ministarstva poljoprivrede u Podgorici 29. marta kako bi najavili obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarama u znak protesta zbog niske otkupne cijene mlijeka.

Proizvođači mlijeka su na pločnik ostavili bidone mlijeka kako ga ne bi prosipali, a ranije su pozvali socijalno ugrožene građane da ga uzmu. Jedan dio su donirali narodnoj kuhinji.

"Većina farmera obustavila je isporuku mlijeka", rekao je Vlado Lakić iz Udruženja stočara Danilovgrad.

On je kazao da su mali proizvođači zbog velikih pritisaka da moraju predati mlijeko registrovanim mljekarama, to i uradili 29. marta.

"Ne znamo šta ćemo sa mlijekom koje se danas izmuze, jer - ako ga večeras ne predamo - moraćemo ga prosuti", kazao je Lakić, ocjenjujući da je situacija alarmantna.

Zbog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa, iz Saveza stočara traže da im se otkupna cijena poveća sa oko 60 na 70 centi, ali dosadašnji pregovori sa nadležnima nisu dali rezultate.

Donacija mlijeka narodnoj kuhinji, Podgorica, 29. mart
Donacija mlijeka narodnoj kuhinji, Podgorica, 29. mart

Predstavnici stočara su ranije predložili da se to povećanje omogući smanjenjem PDV na sedam odsto za sve domaće mliječne proizvode, trgovačke marže za dva centa, da se ukine porez na stočnu hranu, te da se maloprodajna cijena mlijeka poveća za pet odsto.

Smatraju da bi povećanje otkupne cijene mlijeka za deset centi moglo omogućiti održivost farmi.

Okupljenima se obratio direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cibmaljević koji je rekao da će nadležni učiniti sve kako bi se sačuvao taj proizvodni sektor.

Za 30. mart je dogovoren sastanak stočara sa ministarstvima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja.

XS
SM
MD
LG