Dostupni linkovi

Podgorica: Sjećanje na Srđana Aleksića


Predstavnici Foruma Bošnjaka i čelnici grada Podgorice položili su cvijeće ispred hrasta u Bulevaru Srđana Aleksića, u znak sjećanja na mladića koji je tokom ratnih devedesetih poginuo braneći sugrađanina druge vjere.

Građani Podgorice koji su prohladnog popodneva prolazili bulevarom itekako znaju ko je bio Srđan i zašto je njegov čin važan i za prošlost i za budućnost ovog regiona.

Na mjestu gdje je u znak sjećanja na Srđana Aleksića prošle godine posađen hrast, po sredini bulevara koji nosi njegovo ime, predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore i opštine Podgorica položili su cvijeće i minutom ćutanja odali poštu mladiću koji je, kako ističe Mirsad Rastoder, bio i ostao heroj ljudskosti

„Srđan Aleksić je heroj ljudskosti, izuzetan primjer mladog čovjeka koji je svojim životom platio uvjerenje da su mu preči drug, komšija, prijatelj od bilo kakvih ideologija pa čak i vojne komande. Zato Srđan Aleksić zaslužuje da bude u našim srcima, da trajno obilježi svaki prostor za generacije koje treba da uče da u multietničkim i multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje, razumijevanje i toleranciju kako nam se ne bi desilo ono što nam se na žalost desilo ratnih 90 tih godina a zbog čega je i Srđan platio svojim životom“, rekao je Rastoder.

Srđan Aleksić je ubijen 1993. godine u Trebinju braneći Bošnjaka Alena Glavovića od pripadnika svoje vojske.

Na inicijativu Foruma Bošnjaka Crne Gore nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića.

Predsjednik Skupštine opštine Podgorica Đorđe Suhih takođe je ukazao na značaj onoga što je Srđan uradio a zbog čega je platio životom:

On je pokazao ono o čemu stalno u Crnoj Gori pričamo i smatramo postulatima ljudskog življenja a to je pojam čojstva i junaštva. Junaštvo je braniti sebe od drugih a čojstvo braniti druge od sebe. Srđan se pokazao čojstven, kao osoba koja je praktično žrtvovala ono najviše što je mogla a to je život kako bi odbranio druge ljude koji su trebali da budu žrtve jednog bezumlja, jedne ludačke politike“, konstatovao je Suhih.

Rijetki građani koji su po prohladnom vremenu prolazili bulevarom Srđana Aleksića itekako znaju ko je on bio i šta je uradio tokom ratnih godina:

Podgoričani o Srđanu Aleksiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Srđan Aleksić je u Bosni i Hercegovini posthumno odlikovan Poveljom Helsinškog komiteta za ljudska prava.U nekoliko gradova na teritoriji bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću.

Na osnovu priče o Srđanu Aleksiću snimljen je film Krugovi, režisera Srđana Golubovića. Film je 2013. godine bio kandidat Srbije za Oskara, za film van engleskog govornog područja.

XS
SM
MD
LG