Dostupni linkovi

'Nema više homofobije', poručeno na Prajdu u Podgorici


Deseti jubilarni Montenegro Pride, održan 8. oktobra 2022. godine. Foto: Aleksandar Ljumović
Deseti jubilarni Montenegro Pride, održan 8. oktobra 2022. godine. Foto: Aleksandar Ljumović

Pod sloganom "Nema više ali", u Podgorici je bez incidenata u subotu 8. oktobra održan jubilarni 10. Montenegro Prajd.

Podgoričkim ulicama je šetalo više stotina učesnika, pripadnika LGBT populacije, podržavalaca prava seksualnih manjina, sa zastavama i transparentima.

Na mnogobrojnim transparentima je između ostalog poručeno:

"Čojstvo je braniti slobodu drugog čovjeka“, "Tuđe nećemo svoje ne damo, "Litijajte u svoja četiri zida", "Nema više homofobije", "Naša sloboda je i vaša sloboda", "Hormonska terapija za sve"...

Atmosfera pred šetnju na 10. Montenegro Prajdu u Podgorici.
Atmosfera pred šetnju na 10. Montenegro Prajdu u Podgorici.

Uprava policije je obezbjeđivala čitav skup koristeći dron za snimanje događaja. Sve ulice koje vode u centar Podgorice bile su zatvorene za saobraćaj.

Povorka se kretala od centralnog Trga nezavisnosti, gdje se i vratila nakon šetnje podgoričkim ulicama.

Poruke sa 10. jubilarnog Montenegro Prajda održanog 8. oktobra 2022.
Poruke sa 10. jubilarnog Montenegro Prajda održanog 8. oktobra 2022.

Obraćajući se okupljenima, organizatori Prajda su ukazali da se još uvijek širi mržnja prema LGBT osobama, ali i naglašeno da više niko nema privilegiju da ikada ustukne pred nasiljem.

"Mi smo ljudi od krvi i mesa, odbačivani smo i gaženi zbog ljubavi. Huškaju naše sugrađene da nas mrze. Smrt fašizmu, smrt vjerskom ekstremizmu", poručila je Staša Baštrica iz Kvir Montenegra.

LGBT aktivisti su se posebno osvrnuli na skupove koji su bili upereni protiv Prajda, a na kojima je učestvovao dio državnih funkcionera.

"Vidjeli smo donosioce odluka koji su protiv Prajda. Nas je više nego onih koji žele da nam uskrate prava, ne mogu da nas pobijede na bilo koji način", kazao je aktivista Danijel Kalezić.

Vladu Crne Gore na Prajdu predstavljaju ministri ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, prostornog planiranja Ana Novaković Đurović i ekonomije Goran Đurović.

Takođe, uz LGBT populaciju su brojni diplomati, poslanici, aktivisti nevladinih organizacija, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić.

Dan uoči šetnje, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori održala je 7. oktobra vjerski skup, moleban "za svetinju braka i očuvanje porodice" u znak protesta protiv održavanja prajda.

Oko hiljadu pristalica SPC-a se okupilo ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore na molebanu "za svetinju braka i očuvanje porodice".

U proglasu, za učesnike je navedeno da se "izopačenim vrijednostima koje propagiraju izruguju hrišćanskoj tradiciji, potkopavajući porodicu, narod i državu".

Skupu su prisustvovali dva ministra iz Vlade Crne Gore i nekoliko prosrpskih poslanika crnogorske Skupštine i lokalni članovi Noćnih vukova, proputinovske ruske bajkerske grupe.

Poruka upućena protivnicima Prajda, 8. oktobra 2022.
Poruka upućena protivnicima Prajda, 8. oktobra 2022.

Prva parada ponosa u Crnoj Gori, uz žestoke nerede i nasilje u kojem je bilo i povrijeđenih, održana je 24. jula 2013. godine u Budvi. I na drugoj u oktobru iste godine u Podgorici, bilo je takođe nereda, a pričinjena je i značajna materijalna šteta. Narednih godina povorke su protekle mirno.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula 2021. godine.

XS
SM
MD
LG