Dostupni linkovi

Podeljena mišljenja o obustavi nacionalnih penzija u kulturi


Ilustracija, foto: Vesna Anđić
Dodela nacionalnih penzija zaslužnima u kulturi, koju su proteklih godina pratile brojne kontroverze, privremeno je obustavljena do uspostavljanja novih kriterijuma. Ova odluka ministra kulture Ivana Tasovca naišla je na odobravanje jednog dela javnosti ali i primedbe nekih umetnika.

„Nacionalne penzije najbolji su dokaz u šta se pretvaraju najbolje namere ako se sprovode bez institucionalnog okvira. U ruglo i ismevanje građana i kulture. Ta agonija mora da se prekine,” izjavio je Ivan Tasovac, ministar kulture, i tako najavio da će ova priznanja do daljeg biti ukinuta.

Nejasni kriterijumi i mehanizni za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, zbog kojih je bilo mnogo polemika dobitnika i onih koji su ostali bez njih, godinama su najveći problem u dodeli ovih penzija.

Glumica Eva Ras, kojoj posle karijere duge pola veka ne samo da nije dodeljena nacionalna penzija već joj je ukinuta i porodična penzija sa obrazloženjem nadležnih da prima autorske honorare, kaže za RSE da ne očekuje promene jer neće biti revizije dodeljenih priznanja.

„Ja sam za vlasti bila nepodobna kroz ceo moj život. Ako se pogleda spisak onih kojima su dali nacionalne penzije sve je jasno. Ukoliko ste podobni i čankolizac onda dobijate. A ako ste samostalni onda ćete doživotno otplaćivati dugove jer korumpirani poslanici takve zakone donose u skupštini.“

Priznanja za rad u kulturi, u mesečnoj vrednosti od 50.000 dinara, dodeljuju se od 2007. godine i do sada ih je dobilo više od 500 slikara, književnika, glumaca, pevača, muzičara, umetnika, stručnjaka i kulturnih delatnika.

Glumac Milan Gutović, jedan od onih koji su dobili nacionalnu penziju, rekao je za RSE da je ministrova namera logična posle svega što se dešavalo.

„To priznanje je izgubilo smisao. Među ljudima koji su zaslužili penzije našli su se i oni koji su toga potpuno nedostojni. Tu su se umešali nekakvi „lozi“, kao recimo teatrolozi, a to „lozi“ znači da pripadaju Akademiji nauka. Jer su to naučnici, ljudi kojima uopšte ne bi trebalo da sleduje takva vrsta nagrade. Tako da se to sve pomešalo, na kraju su se umešali i estradni umetnici, pa je od svega napravljena obična papazjanija.“

Odluke komisija za dodelu nacionalnih penzija po pravilu su uvek izazivale buru u javnosti, posebno kada su ih dobijali takozvani domaći estradni umetnici, od kojih su neki bili bliski partijama na vlasti, dok su brojni umetnici priznati u svetu ostali „kratkih rukava“.

Eva Ras smatra da problem ipak nije u narodnim pevačima.

„Jer ima narodnih pevača koji su umetnički korisni i ljubljeni u narodu. Ne može se pljuvati nešto samo zbog toga što to narod voli. Nije obavezno da je to bezvredno. Problem je u sistemu „ja tebi, ti meni“ jer je ovde sve podložno korupciji.“

Nacionalne penzije već prve godine dodeljivanja dovedene su u pitanje kada su članovi vlade na listu zaslužnih sami ubacili nekoliko imena, a ista stvar ponavljala se i kasnije.

Dramaturškinja Borka Pavićević zaključuje da bi priznanja za rad u kulturi svakako trebalo da ostanu ali da bi novi kriterijumi morali da budu mnogo stroži.

„Penzije treba da se dodeljuju samo onima koji su u kulturi nešto značajno uradili, ljudima koji su napravili velike prodore i ostavili pečat na tom polju. Ovo se kod nas u poslednje vreme pretvorilo u običnu sinekuru. Ubuduće bi trebalo primeniti princip Francuske akademije nauka. Da postoje nekakva smenljivost i vrednost u svemu tome.“
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG