Dostupni linkovi

Počela novosadska filmska smotra


Festival Cinema City
Festival Cinema City
U Novom Sadu u nedelju je otvoren sedmi Međunarodni filmski festival Cinema City. Prvi film koji je predstavljen domaćoj publici je debitantsko ostvarenje Mine Đukić, "Neposlušni". Ljubiteljima sedme umetnosti na ovogodišnjem festivalu organizatori nude tri premijere i više od 120 filmova.

Ljubavna priča u režiji mlade umetnice Mine Đukić je otvorila ovogodišnju novosadsku letnju filmsku sezonu. Publika koja je prvi put imala priliku da vidi ostvarenje "Neposlušni", imala je pred sobom pravu dramu dvoje mladih koji se bore sa odrastanjem na tankoj granici prijateljstva i ljubavi. Đukić je pre projekcije rekla da je posebno uzbuđena zbog činjenice da će domaći auditorijum prvi put videti njen film.

"Jako sam uzbuđena što ću ga prikazati pred domaćom ppublikom. Ne znam ni objasniti zašto baš ova vrsta uzbušenja, verovatno zato što su očekivanja znatno drugačija od onih koja sam imala kada sam film prezentovala međunardnoj publici. Vrlo sam srećna i jedva čekam da čujem emotivni fidbek auditorijuma", rekla je ona.

Programski direktor festivala, Milan Stojanović kaže da osim spomenutog filma, ove godine je selekcija "Nacionalna klasa" posebno interesantna.

Novosadski festival filma
Novosadski festival filma
"Ono što karakteriše ovogodišnji festival to je svakako raznovrsnost, rekao bih, i formi i žanrova i sadržaja. Selekcija 'Nacionalna klasa' koja će predstaviti najnovija domaća filmska ostvarenja najbolje oslikava tu karakteristiku festivala. Ove godine videćemo jedan dokumentarni film, jedan horor film, nekoliko debitantskih ostvarenja i filmove iskusnih autora. Smatramo da je to dobar pokazatelj da se kinematografija kreće u dobrom pravcu i ima šta da obeća. Možda je finasijska situacija loša ali ono što možemo da pokažemo to je raznovrsnost ideje", naglasio je on.

Jedan od filmskih selektora Cinema city festivala, Petar Protić je istakao da u okviru selekcije najaktuelnijih svetskih ostvarenja "360 stepeni" ljubitelji filma imaće priliku da vide četiri ostvarenja sa američkog kontinenta, i nekoliko produkcija iz Azije kao i iz Evrope. On je iz ovogodišnje selekcije istakao nemački film "Čudna mala mačka" kao i dva japanska filma od kojih je jedan, "Doušnička pesma: Tajni agent Reiđi", adaptiran iz serije japanskih stripova, mangi.

Direktor festivala, Miloš Ignjatović je naglasio da je ovogodišnji Cinema City zapravo rezultat malih, ali značajnih koraka.

"Sedma godina za festival. Mi se generalno držimo neke programske koncepcije koju smo ustanvili još na prvom festivalu, ali svake godine se trudimo da napravimo male iskorake, međutim i dalje je to presek domaćih i internacionalnih ostvarenja. Takođe se trudimo da imamo i edukativnu platformu", rekao je Ignjatović.

Međunarodni filmski festival Cinema City ove godine svoje projekcije je organizovao na deset lokacija, od tih dve su na otvorenom. Najbolji filmovi biće nagrađeni na kraju festivala, 28. juna.

Novinarka i prošlogodišnja članica žirija ovog festivala, Brankica Drašković kaže da je ove godine filmska ponuda dosta šarolika i da je ona, zapravo, rezultat finasijskih ograničenja. Ona ističe da će, nažalost, biti samo nekoliko premijernih projekcija. Drašković navodi i to da su neke selekcije kao što je, naprimer, "Planet Rock", mogle imati i jači repertoar. Govoreći o poziciji ovog festivala na regionalnoj mapi sličnih događaja ona naglašava da po njenoj proceni, festival još uvek traži svoje mesto.

Publika festivala Cinema City, 2012.
Publika festivala Cinema City, 2012.
"Problem Cinema City festivala od samog početka jeste da on nije jasno profilisan. U poslednjim godinama svoj rad bazira na projektnim aktivnostima iz Dunavske regije koji zapravo podržavaju neki evropski fondovi i čini mi se da oni diktiraju i određene programske sadržaje. Cinema City ne može da se poredi sa nekim već etabliranim filmskim festivalima u regionu kao što je Sarajevo Film Festival ili Festival na Paliću pošto su oni vrlo jasno profilisani. Međutim, dobro je što on postoji i da uvođenjem novih programskih celina opravdava svoje postojanje, i dobro je što sve više ustupa prostor nezavisnim produkcijama i mladim autorima", smatra Drašković.

U okviru Cinema City festivala kroz deset domaćih i stranih selekcija, u novosadskim bioskopima, salama i na open-air lokacijama biće prikazana najaktuelnija filmska ostvarenja. Među ovogodišnjim takmičarskim selekcijama nalaze se "Nacionalna klasa", koja će publici predstaviti nova domaća ostvarenja, kao i "Up to 10.000 Bucks", selekcija filmova iz celog sveta, snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara, za koju je ove godine prijavljen rekordan broj filmova.

U okviru revijalnog filmskog programa, posetiocima već omiljena selekcija "360°" donosi pregled originalnih ostvarenja nezavisne filmske scene, "Fresh Danube Films" obećavajuće debitanske filmove mladih autora iz regiona, a "Beldocs@Cinema City" najzapaženije dokumentarne filmove sa Beldocs festivala.

Kao i prethodnih godina, Cinema City čine i muzički filmovi Planet Rock selekcije, kao i izbor kratkih filmova CC Shorts.

Novitet u ovogodišnjem programu predstavlja celina "Cinema City Pro" posvećena filmskim profesionalcima iz zemlje i regiona, koja se gradila kroz nekoliko festivalskih izdanja.
XS
SM
MD
LG