Dostupni linkovi

Počinje Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu


Predstavom „Kuhinja“ banjalučkog pozorišta po tekstu Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, u ponedeljak u Užicu počinje 18. Jugoslovenski pozorišni festival.

Do nedelje užička publika imaće priliku da vidi još pet takmičarskih predstava: „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ bosanskog pozorišta iz Zenice, u režiji Selme Spahić, „ Čarobnjak“ somborskog pozorišta, „Zločin i kazna“ Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, „Očevi su gradili“ Crnogorskog pozorišta iz Podgorice i „Revizor“ „Ateljea 212“ iz Beograda.

Festival u Užicu koji ima nezvanični naziv, „Festival bez prevoda“ odvijaće se ove godine pod motom „Šta će sutra biti s nama“. Selektor je Bojan Munjin, zagrebački pozorišni kritičar. O odabranim predstavama kaže:

„Ono što bih rekao o ovih šest predstava, to da je da imamo kombinaciju starih i mladih, klasike i moderniteta, vrlo mladih, a nagrađivanih autora kao što je to recimo tekst Tanje Šljivar, nagrađivanih predstava kao što je Čarobnjak, a onda su tu i neki stari bardovi kao što je Peter Handke, vrlo poznati režiser koji na neki način već ulazi u jugoslovensku eks klasiku- Mladen Materić, a tu je i renomirani režiser Zlatko Sviben koji je iz Zagreba, a inače je beogradski đak. Dakle, imamo jednu kombinaciju starog iskustva i mudrosti i mlade energije i neke vrste zapitanosti i bunta u odnosu na situaciju koja je društveno, kulturno i politički aktuelna svuda oko nas i koja nas je zapravo sve ujedinila u ovo pitanje Dostojevskog „Šta će sutra biti s nama“.

Ove godine umesto sedam takmičarskih predstava na festivalu je jedna manje, isključivo iz finananskijskh razloga. One će se boriti za jedan od osam Ardaliona, prestižnih pozorišnih nagrada.

A u čast nagrađenih u nedelju će u užičkom Narodnom pozorištu biti izvedena predstava „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Ateljea „12.
  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG