Dostupni linkovi

Počeo 69. Cannes, jake mjere sigurnosti


U srijedu navečer počeo je 69. filmski festival u Cannesu (Kan). Francuska rivijera ponovno je središte sedme umjetnosti. Ove godine u konkurenciji za Zlatnu palmu je 21 film.

Prema ocjeni kritičara, tu su najzvučnija redateljska imena suvremenog filma – od Almodovara do braće Dardenne, od Seana Penna do Paula Verhoevena u službenoj konkurenciji, a izvan nje Woody Allen, Steven Spielberg i Jodie Foster.

Narednih deset dana filmska elita šetat će Cannesom, pod budnim okom oko dodatnih više stotina specijalaca i policajaca, ali i video kamera postavljenih na svim značajnim punktovima grada.

Festival se odvija šest mjeseci nakon terorističkih napada u Parizu zbog čega su u zemlji na snazi izvanredne mjere sigurnosti.

No, bez obzira na to, filmski djelatnici kažu "atmosfera je dobra. Cannes je proslava života i filma".

U gradu su pojačane kontrole, provjeravaju se prolaznici, a pred festivalskom dvoranom stražare policajaci sa dugim oružjem.

Ekipa filma "Cafe Society"
Ekipa filma "Cafe Society"

Film kojim je otvoren Festival je komedija Woody Allena "Cafe Society" o mladiću koji stiže u Hollywood 30-ih godina u nadi da će naći posao u filmskoj industriji. Film je izvan konkurecije, kao i Spielbergov "BFG". Svakako, veliku pažnju izazvat će povratnički redateljski rad Jodie Foster, triler "Money Monster".

Među filmovima u konkurenciji su oni iz Amerike, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Kanade, Brazila, Južne Koreje, Danske, Njemačke, Francuske, Rumunjske i Irana. Tri su filma režirale žene, a debitanata nema.

Almodovar na festival stiže filmom "Julietta". Glumac Sean Penn u konkurenciji je s melodramom "Posljednje lice" koja se odvija u ambijentu Liječnika bez granica.

Na festival se nakon dugih deset godina vraća Paul Verhoeven s trilerom "Elle" snimljenim u rodnoj Nizozemskoj.

Ove godine se očekivalo još nekoliko velikih imena, poput Martina Scorsesea, Clita Eastwooda, Terenca Malicka i Olivera Stonea.

Crvenim tepihom prošetat će tokom festivala brojne zvijezde. Očekuje se i George Clooney, Julia Roberts, Kristen Stewart i Russell Crowe.

Zlatna palma, glavna nagrada festivala
Zlatna palma, glavna nagrada festivala

Kao i svakog maja, francuska rivijera puna je onih koji se bave filmom, ali i zaljubljenika u sedmu umjetnost koji u Cannes stižu iz cijeloga svijeta.

Svi oni podržavaju nužne mjere sigurnosti, ali i ističu – život ne smije stati, došli smo se zabaviti i vidjeti nove filmove.

"Cannes mora biti zaštićeni zato što je profesionalni događaj na visokoj razini koji je čast Francuskoj", istaknuo je gradonačelnik David Lisnard.

Vrhunac festivala je dodjela Zlatne palme o čemu odlučuje međunarodni žiri kome je ove godine na čelu australski redatelj George Miller.

Tokom idućih dana u Cannesu će se okupiti oko 35.000 filmskih profesionalaca i oko 4.000 novinara.

XS
SM
MD
LG