Dostupni linkovi

Štrajkom prosvetnih radnika u novu školsku godinu


Prvi školski dan u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, 1.septembar 2010
Prvi školski dan u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, 1.septembar 2010
Prvi dan škole u Srbiji obeležili su štrajkovi upozorenja. Nadležni poručuju da škole uprkos zastojima početi sa radovnom nastavom, ali da poboljšanje materijalnog položaja zavisi i od pregovora sa MMF-om. Teška materijalna situacija pogađa roditelje i učenike, koji knjige nabavljaju i na ulici.

Početak školske godine u Srbiji ponovo se dovodi u pitanje pošto zaposleni u prosveti nisu zadovoljni platama i strategijom sprovođenja reforme obrazovanja. Nekoliko stotina prosvetara iz Unije prosvetnih radnika protesnim šetnjom i skupom na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda, podsetilo je vlasti da se u nekom vidu štrajka od jutros nalazi oko 550 škola u Srbiji.

Prvi školski dan u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, 1.septembar 2010
„ U ovom momentu zvone školska zvona u praznim školama. Mi smo ovde zato što ne pristajemo na bezizlaz, zato što ne pristajemo na ono što oni kuju već godinama a pogrešno je. Došli smo je nema ko drugi”, kaže jedna od učesnica protestnog skupa prosvetnih radnika.

Predsednik Unije Leonardo Erdelji je pred nekoliko stotina svojih kolega pozvao nadležne da jasno utvrde strategija obrazovanja u Srbiji.

„Niko ovde neće da štrajkuje za 700- 800 dinara, što nam se podmeće i spočitava. Mi smo došli ovde da branimo obrazovni sistem i da kažemo- mi nećemo da preuzmemo odgovornost za propadanje ovog sistema”, poručio je vlastima predsednik Unije prosvetnih radnika Leonardo Erdelji.

Skupe knjige


U 71 školi nastava nije održana zbog protesta, a u 94 škole bila je delimično obustavljena, potvrdilo je Ministarstvo prosvete. Uprkos štrajkovima ministar Žarko Obradović kaže je ova školska godina počela bez većih potresa.

Prvi školski dan u jednoj od osnovnih škola u Beogradu, 1.septembar 2010
„Ovu školsku godinu sigurno će obeležiti i besplatni udžbenici koji su dobili đaci prvog i drugog razreda, znači 160.000 njih i inkluzija u školama. Tako da što se nas tiče sve ide svijim normalnim tokom, a efekte protesta jednog sindikata u odnosu na tri videćemo narednih dana”, iznosi sa sa dosta optimizma mišljenje ministar prosvete Žarko Obradović.

Povećanje plata zaposlenih u obrazovanju zavisi od ishoda pregovora Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, pravda se ministar prosvete.

Plate u prosveti nisu porasle već dve godine i njihova vrednost realno opala za 21 odsto. Prosek plate u prosveti je sa oko 420 evra pao na 323 evra upozoravaju iz sindikata.

Nisu samo prosvetari u teškoćama. Kako obezbediti novac i knjige muči i roditelje i đake. Ponešto se kupuje i na ulici:



Uz oko 900.000 đaka osnovnih i srednjih škola, danas je prvi put u školske klupe selo 80.000 prvaka. U jednoj beogradskoj školi zabeležili smo kako oni doživeli prvi ulazak u školu:



Za nabavku najosnovnijih potreba roditelji osnovaca moraće da izdvoje više od 30.000 dinara,odnosno oko 300 evra, što svakako predstavlja ogromno opterećenje za kućni budžet koji se jedva uklapa u državni prosek plata.
XS
SM
MD
LG