Dostupni linkovi

Počeo je Cinema City


Cinema City opening night in Novi Sad
Cinema City opening night in Novi Sad

Na novoj lokaciji, u takozvanoj Kineskoj četvrti i u obližnjem parku, u Novom Sadu u ponedeljak uveče otvoren je osmo izdanje filmskog festivala Cinema City.

Prvi film koji je predstavljen novosadskoj publici je ostvarenje „Panama“. Ovaj prvi debitantski igrani film iz Srbije koji je nakon 30 godina pozvan u glavni program, odnosno zvaničnu selekciju najuticajnijeg i najprestižnijeg svetskog filmskog festivala u Kanu privukao je veliku pažnju publike.

Glavni junak filma „Panama“ je Jovan (Slaven Došlo) koji ulazi u slobodnu vezu sa Majom (Jovana Stojiljković) koja prerasta u opsesivni odnos u kojem njih dvoje pokušavaju da sakriju svoje emocije da bi ostali nepovređeni. Jovan se između ostalih devojaka viđa sa Majom. Postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i “tragove” sa interneta, otkriva naznake Majinog paralelnog života i upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore.

Reditelj ovog filma, Pavle Vučković je dvostruko nagrađivan na kanskom festivalu, i to 2003. prvom nagradom za film “Beži zeko beži” i 2007. trećom nagradom za film "Minus". “Beži zeko beži”, uključen je u stalnu kolekciju Muzeja Moderne Umetnosti u New York-u.

Organizatori veruju da osim ovog filma ovogodišnja ponuda će animirati publiku da u što većem broju posete projekcije, kaže programski direktor Milan Stojanović.

„Sve selekcije imaju jako raznovrsnu žanrovsku ponudu. To su art house filmovi, komedije, horor, filmovi za decu. Mislim da smo postigli stvarno veliku širinu u izboru filmova“, rekao je on.

Direktor festivala, Miloš Ignjatović kaže da ove godine posebno su se fokusirali na mlade autore.

„Uradili smo jedno dubinsko promišljanje i shvatili smo da želimo da se bavimo filmom, ali želimo da se bavimom mladim autorima jer je to negde crta našeg festivala od početka. Mi smo prepoznali da postoji neka nova energija u srpskom filmu i mi želimo da budemo deo te promene“, rekao je direktor festivala.

Ove godine ljubitelje sedme umetnosti očekuje skoro sedamdeset filmova u šest selekcija.

U okviru selekcije „360 stepeni“ publika će ove godine imati priliku da pogleda dva kanadska filmska ostvarenja, među kojima je biser svetskih festivalskih selekcija poput Kanskog festivala i britanskog Rejndensa, „Kung Fu Eliot“ rediteljskog dvojca Metju Bokmana i Džereta Belivoa, a koji je proglašen za najbolji dokumentarac Slamdance žirija. Predvodi je južnoafrički film „Omča mladosti“, reditelja Sibs Šongve - La Mera koji je premijeru imao u okviru berlinskog festivala.

Ovaj dinamičan film priča o tragediji apsurda u metropoli Južnoafričke Republike, o deci bogatih roditelja okružene raskošju, a koja često doživljavaju osećaje praznine i depresije.

Selektor Petar Protić kaže da će ovogodišnji repretoar ove selekcije pokušati da predstavi realnost sveta, a ne onu iskrivljenu stvarnost koju imamo o njemu.

„Sva ostvarenja u selekciji '360 stepeni', su filmovi koji predstavljaju jasne stavove mladih, hrabrih ljudi, autora. Mislim da je to negde osnovni ram za sliku koju će publika dobiti. Ja mislim da ćemo na kraju moći da kažemo da smo uspeli da pozdravimo panoramu svetskog realizma u ovoj selekciji“, naglašava Protić.

Filmovi u selekciji „Nacionalna klasa“, su ostvarenja koja su ove godine zabeležila uspeh na domaćim i svetskim festivalima. U pitanju su debitantski, odnosno prvi i drugi filmovi domaćih autora. Pred publikom će biti ukupno dvanaest ostvarenja.

Uvek interesantna selekcija je grupa filmova koji su nastali iz malog budžeta. „Up to 10 000 bucks“ ove godine donosi 26 raznovrsnih ostvarenja iz celog sveta.

Selekcija „Respect to First Films” prvi put se pojavljuje na Cinema City festivalusa željom da ukaže na važnost prvih filmova koji su mnoge kultne reditelje današnjice probili u prve redove kinematografije.Ljubiteljima sedme umetnosti biće ponuđeni između ostalih filmovi od Džordža Milera, Pedra Almodovara, Paola Sorentina i drugih.

Na početku festivala organizatori su dodelili Nagradu za doprinos festivalu Cinema City Dubravki Lakić, filmskoj kritičarki lista „Politika“.

Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji dodelili su Fetiju Dautoviću producentu i profesoru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Prema obrazloženju on je „inspirisao generacije budućih producenata, stimulisao ih da maštaju, nadahnuo da ostvare svoje snove i učio da budu samuraji“.

Na kraju festivala ukupno četiri žirija će dodeliti nagradu za najbolje u selekcijama „Nacionalna klasa“, „Fresh danube Films“ i „Up to 10.000 Bucks“.

Prvi put ove godine Žiri mladih dodeljuje Nagradu mladih za, prema njihovom mišljenju, najbolji film iz selekcije domaćih ostvarenja, „Nacionalna klasa“. Publika će takođe izglasati najbolji film po svom izboru iz tri selekcije.

Filmski festival Cinema City traje do petog jula.

XS
SM
MD
LG