Dostupni linkovi

Počelo suđenje za “Podravku”


Damir Polančec i Darko Marinac, fotografija iz arhive: Enis Zebić
Damir Polančec i Darko Marinac, fotografija iz arhive: Enis Zebić
U Zagrebu je započelo suđenje za dosad “najteži” slučaj korupcije, u kojem se bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca tereti da je - zajedno sa bivšim čelnim ljudima “Podravke” - pokušao preuzeti većinski paket dionica ove najveće hrvatske prehrambene firme, i nanio joj štetu od oko 65 milijuna eura.

Suđenje je prekinuto, jer je obrana zatražila izuzeće tužiteljica.

Izuzetno opsežan spis - preko 42.000 stranica, najviše rangirani dužnosnik na optuženičkoj klupi – bivši vicepremijer za gospodarstvo Damir Polančec i najveća počinjena šteta – prema optužnici, “Podravki” je nanesena šteta od oko 65 milijuna eura – to su razlozi zašto je danas započeti i odmah prekinuti sudski postupak izazvao toliku medijsku pozornost.

Uz Polančeca, na optuženičkoj klupi su i bivši čelnici “Podravke” Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Nobilo: Smatramo da smo uspjeli doći do činjenica koje ukazuju da je svjedok Miroslav Vitković bio ‘pripreman’.
Umjesto da se započne sa čitanjem optužnice, nakon čega bi se okrivljeni izjasnili osjećaju li se krivima ili ne, branitelj prvookrivljenog Polančeca Anto Nobilo zatražio je izuzeće zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK-), tužiteljica Tamare Laptoš i Marije Vučko, optužujući ih da su “obrađivale” krunskog svjedoka optužbe Miroslava Vitkovića, također “podravkaša”.

“Smatramo da smo uspjeli doći do činjenica koje ukazuju da je svjedok Miroslav Vitković bio ‘pripreman’. Isto tako, utvrdili smo preko 60 telefonskih kontakata između zamjenica ravnatelja USKOK-a i Vitkovića prije svjedočenja i u tijeku svjedočenja, jer je on više puta svjedočio. Utvrdili smo da je on dobivao zapisnike, što je nedopustivo, i utvrdili smo da zapisnici u nekoiko slučajeva nisu sadržavali okolnosti bitne za obranu, a zapisnici moraju sadržavati sve činjenice koje idu bilo u prilog, bilo na štetu okrivljenika”, kazao je Nobilo.

Lupkanjem po leđima o velikim kompanijama

Ravnatelj USKOK-a će do srijede odlučiti o njegovom zahtjevu, a prozvana tužiteljica Tamara Laptoš odbija i samu pomisao da je postupala protuzakonito.
Josip Kregar

“To je legitimno pravo obrane da traži izuzeće bilo kojeg od sudionika u postupku. Kada se iscrpe svi ostali argumenti, uvijek ostaje zahtjev za izuzećem. Svi zahtjevi obrane prvookrivljenog apsolutno su neutemeljeni i nemaju nikakve osnove, jer su zapisnici o ispitivanju svjedoka načinjeni u skladu sa zakonskim odredbama. Već ranije tijekom postupka obrana okrivljenika postavila je zahtjev za izuzimanjem tih zapisnika kao nezakonitih dokaza, međutim utvrđeno je da su zakoniti. Isto tako - da se mislilo nešto prikrivati ili sakrivati, kako to pomalo zlobno insinuira Nobilo, sigurno se ne bi snimalo ispitivanje svjedoka!” kaže Laptoš.

Optužnica osmoricu tereti da su se udružili s namjerom preuzimanja većinskog udjela u “Podravci”, i to “Podravkinim” novcem, kojom prigodom su firmu oštetili za 400 milijuna kuna, odnosno oko 65 milijuna eura.

Na tu optužbu okrivljeni odgovaraju kako su sve što su radili, radili s namjerom da spriječe tzv. “neprijateljsko preuzimanje” ove najveće hrvatske prehrambene industrije.

“Ovo će suđenje pokazati kako je doista izgledalo političko odlučivanje u Hrvatskoj,” kaže za RSE profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i poznavatelj fenomena korupcije i borbe protiv nje Josip Kregar, i dodaje:

“Ono što i nije direktan sadržaj optužnice najviše optužuje! A to da se dogovorom i lupkanjem po leđima odlučivalo o sudbini velikih kompanija, da su se partneri tražili po političkoj ili drugoj koristi koju će donijeti većinskoj stranci, da zapravo nije postojala nikakva kontrola ni odgovornost u poslovanju, da su se oni koji predstavljaju Vladu u upravnim tijelima kompanija predstavljali vlastitim interesima, - to je ono što ovdje izgleda potpuno vidljivo i jasno, iako nije direktno ono čime se optužuje.”

Predloženo je oko 150 svjedoka, među kojima šef Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić, i socijaldemokratski gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, a o prijedlogu obrane da se kao svjedoke pozove i premijerku Jadranku Kosor i njenog prethodnika Ivu Sanadera sud će odlučiti naknadno.
XS
SM
MD
LG