Dostupni linkovi

Počelo suđenje, za Lukovića tužba politička


Emir Kusturica
Emir Kusturica
Suđenje po tužbi filmskog reditelja Emira Kusturice protiv E-novina počelo je u sredu u Višem sudu u Beogradu. Kusturica je zbog tekstova objavljenih na ovom internet portalu podneo dve tužbe, što deo javnosti vidi kao demonstraciju moći, zbog čega se novinari boje da bi E-novine mogle da nestanu.

U tužbi je Kusturica zatražio odštetu od 20.000 evra zbog objavljivanja teksta „Novogodišnja baјka za ubice”, autora Zorana Јanića i Miroslava Boјčića, u kom je doveden u vezu sa nekadašnjom Službom državne bezbednosti Srbije, poznatoj po brojnim zločinima tokom režima Slobodana Miloševića.

Tuženi Petar Luković, glavni i odgovorni urednik E-novina rekao je za RSE da će rado odgovoriti na optužbe, ali da ih smatra besmislenim jer je taj portal samo preneo tekst sa sajta „Peščanik“.

„I od svih medija koji su preneli taj tekst on je izabrao baš nas da tuži. Očigledno je da je reč o političkoj optužbi i targetiranju E-novina kao nekoga ko sa Kusturicom nema nikakve veze. Sve što Kusturica jeste mi nismo. Po bilo čemu, od razmišljanja do ideologije. Mislim da je njegova fiksacija na nas bila uzrok ove tužbe“, ocenjuje Luković.

U pomenutom tekstu Kusturica se dovodi u vezu sa Veselinom Vukotićem Veskom, osuđenim ubicom i kriminalcem, kog Crna Gora potražuje od Srbije, i koji je devedesetih važio za saradnika srpske Državne bezbednosti. Janić i Bojčić Kusturicu pominju kao njegovog prijatelja i osobu za vezu sa DB-om u vreme kada se kraјem devedesetih i početkom dvehiljaditih Vukotić u inostranstvu skrivao od Interpolove poternice.

O tim navodima, po podizanju tužbe, Emir Kusturica za RSE je rekao:

“Vrlo je zanimljivo kada neko ko se diči slobodom napiše članak o vama kao o čoveku koji je bio ‘reditelj Službe’ i koji je profesionalnom ubici dobacivao novac u vreme dok je ovaj bio u bekstvu, pa sam tužbu podneo iz radoznalosti i čisto da vidim kako neko može da potkrepi takvu optužbu i koji su to dokazi. Mislim da je sud najbolje mesto da se utvrde granice nečije slobode i šta zapravo o ljudima može da se piše.”

Beljanski: Moćniji od drugih građana

Iako je zatražio novčanu odštetu zbog duševnog bola i povrede ugleda i časti, Kusturica se nije pojavio na otvaranju suđenja.

Branislav Jelić, direktor E-novina, tvrdi da razloga za tužbu nije bilo i da se radi o ozbiljnom udaru na taj nezavisni portal.
Petar Luković govori na proslavi prvog rođendana E-novina, maj 2009. foto: Vesna Anđić

“Uopšte ne vidimo u čemu se sastoji element uvrede koja je Emiru Kusturici nanela bol. On je samo jedan od ljudi u korpusu onih koji su nekakvim dogovorom rešili da izvre takav pritisak, prvo sudski pa onda naravno i finansijski, koji će dovesti do gašenja E-novina. To je cela ideja. Zato što E-novine predstavljaju jedan jedini medij u Srbiji koji navodi ljude na kritičko promišljanje svega onoga što im se dešava”, smatra Jelić.

E-novine su jedan od retkih domaćih medija koji na najeksplicitniji način kritikuju vlast, a filmski reditelj Emir Kusturica protiv tog portala podneo je još jednu tužbu zbog objavljivanja teksta „Jedna mala sarajevska analiza: Ugled i čast Emira K“, koji je preuzet sa sarajevskog portala Protest.ba, zbog koje predstoji još jedan sudski proces sa zahtevom za odštetu od 30.000 evra.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže da se radi o pritisku na slobodne medije.

“Suma koja se traži govori da njemu zapravo i nije toliko stalo do istine, već da načini što veću štetu E-novinama. Kusturica ima, eufemistički rečeno, zaista specifičan položaj u društvu i on ga pokazuje na različite načine. Ovog puta odlučio je da tu svoju bahatost iskaže tako što će novinarima da pokaže ko je on tako što će da im uzme neke grdne pare”, zaključuje Obradović.

Deo medija u Srbiji pisao je o Kusturici kao o čoveku sa privilegijama i značajnom dozom moći u sadašnjem srpskom društvu, navodeći i činjenicu da mu je za vreme vlade Vojislava Koštunice na upravljanje dodeljen Park prirode Mokra Gora koji se prostire na skoro 11.000 hiljada hektara.

Pravnik Vladimir Beljanski kaže da će epilog ovog suđenja pokazati da li je pravda ista za sve.

“Apsolutno se stiče utisak da je Kusturica moćniji od mnogih drugih građana, a pogotovo od E-novina. Ukoliko sud donese presudu koja će ostavljati utisak da nije doneta od strane nezavisnog i nepristrasnog suda to bi moglo da predstavlja manifestaciju takve moći. Da li će toga biti ili ne ja ne znam. Ja se nadam da će sud biti na visini zadatka i da će doneti presudu koja će biti pravična, a ne u korist jedne strane zato što je ona moćna”, kaže Beljanski.

Suđenje E-novinama po tužbi reditelja biće nastavljeno 28. septembra kada će biti saslušani Emir Kusturica i novinar Petar Luković.
XS
SM
MD
LG