Dostupni linkovi

Počeo još jedan praznik filma u Berlinu


Diane Kruger na crvenom tepihu Festivala u Berlinu, 9. februar 2012.
Diane Kruger na crvenom tepihu Festivala u Berlinu, 9. februar 2012.
Šezdesetdrugi put za redom, Berlin je domaćin Međunarodnog filmskog festivala, poznatijeg kao Berlinale. Festival je u četvrtak otvorio francuski film 'Zbogom na Reni' u kojoj Diane Kruger glumi francusku kraljicu Marie Antoinette.

Devetnaestog februara, nakon 400 prikazanih filmova, festival se zatvara dodjelom “medvjeda”, statuom koja je inače i simbol glavnog njemačkog grada.

Francuski reditelj Benoit Jacquot, čiji film je otvorio ovogodišnje Berlinale “odslikao” je prve dane Francuske revolucije iz 1789.godine. Marie Antoinette i njena posluga glavni su likovi ove istorijske drame u kojoj čuvenu kraljicu glumi holivudska zvijezda Diane Kruger, inače Njemica po rođenju.

Organizatori se posebno raduju ponovnom susretu sa starim prijateljem Kinezom Wangom Kuananom koji će predstaviti svoj film "Obični bijeli jelen". Prije dvije godine ovaj je reditelj otvorio jubilarni 60-tu berlinsku filmsku smotru i tada osvojio Srebrenog medvjeda za scenario.

Ostali filmovi (ukupno 18) koji se natječu za Zlatnog i Srebrnog medvjeda su: “Automobil Jayne Mansfield” kojeg je režirao glumac Billy Bob Thornton, u kojem glavne uloge igraju John Hurt i Kevin Bacon; Mendozino ostvarenje “Zatočeni” s Isabelle Huppert, "Dictado" Antonio Chavarriasa, te indonežanski film “Razglednice iz ZOO vrta”.

Počasni medvjed za Meryl Streep

I ove su godine u velikom broju zastupljeni njemački autori, uglavno režiseri koji su se već natjecali za medvjeda. Hans-Christian Schmid s filmom "Ono što je ostalo" četvrti put je u konkurenciji, Christian Petzold s "Barbarom" treći, a Matthias Glasner s "Milosti" drugi put.

Izvan konkurencije u novom kinu koji se zove “Kuća berlinskih festivala” biće, izvan
Iz filma 'U zemlji krvi i meda'
Iz filma 'U zemlji krvi i meda'
konkurencije, prikazan i režiserski debi Angeline Jolie, “U zemlji krvi i meda”. Ratnu temu tretira i kineski film “Cvijeće rata” u kojem Zang Jimumit prenosi svoje vidjenje pokolja u Nankingu 1937.godine. Takođe izvan konkurencije je i zanimljivo filmsko ostvarenje romana "Izrazito glasno i nevjerojatno blizu" sa Tom Hanksom i Sandrom Bullock.

Jedan od pobjednika Berlinala 2012 već je poznat: rediteljica Ulrike Ottinger biće nagrađena Teddy-jem za njen avangardni angažman za prava LGBT populacije.

Osim toga, američka glumica Meryl Streep, čija izvedba legendarne britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Čelična Lady" oduševljava gledaoce diljem svijeta, i za koju je u konkurenciji za ovogodišnjeg Oscara, dobiće ove godine u Berlinu “počasnog medvjeda”.

"Čast nam je jednu svjetsku zvijezdu i tako čudesnu umjetnicu kakva je Meryl Streep, odlikovati počasnim Zlatnim medvjedom. Njezin talent ima takav nevjerojatan spektar koji se s lakoćom mijenja od dramskih do uloga u komedijama”, kaže direktor Berlinala Dieter Kosslick.
XS
SM
MD
LG