Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubistvo libanskog premijera


Sudije na početku suđenja za ubistvo Rafika Haririja, Hag, 16. januar 2014.
Sudije na početku suđenja za ubistvo Rafika Haririja, Hag, 16. januar 2014.
U Hagu je počelo suđenje četvorici pripadnika radikalnog šiitskog pokreta Hezbolah optuženih za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja 2005. godine. Okrivljeni su u bekstvu pa će im se suditi u odsustvu pred specijalnim sudom koji ima podršku UN.

Ovo je prvi proces pred međunarodnim tribunalom za terorizam. Istovremeno, libansko društvo i dalje je potresaju podele između šiita i sunita, osam godina nakon Haririjevog ubistva.

"Okupili smo se danas da čujemo izjavu tužioca", rekao je sudija Dejvid Re na početku suđenja u Specijalnom tribunalu za Liban u Lajdšendamu, na periferiji Haga.

Sudija je rekao da je na "tužiocu da dokaže odgovornost optuženih" i dodao da će suđenje da teče "kao da su optuženi prisutni i da su se izjasnili da nisu krivi. Oni su optuženi za kovanje zavere u cilju izvršenja terorističkog akta. Sva četiri optužena su u bekstvu ili nisu dostupna, mada su preduzeti svi koraci da se obezbedi njihovo prisustvo i predoči im optužnica. Nakon toga smo odlučili da im se sudi u odsustvu”.

Bejrut: Bilbordi sa likom Rafika Haririja uoči godišnjice ubistva, februar 2012.
Bejrut: Bilbordi sa likom Rafika Haririja uoči godišnjice ubistva, februar 2012.
Tužilac Norman Farel (Farrell) je izjavio u uvodnom izlaganju da ogromna količina eksploziva, koja je upotrebljena prilikom napada, pokazuje da su atentatori nameravali da pošalju “zastrašujuću poruku i izazovu paniku među stanovnicima Bejruta i Libana. Oni ne samo da nisu obraćali pažnju da li će stradati njihovi sugrađni, već su tome težili. Nema stanovnika Libana koji nije direktno ili indirektno pogođen ovim napadom koji je privukao pažnju celog sveta i čije se posledice osećaju i dugo vremena nakon njegovog izvršenja. Građani Libana imaju pravo da se održi ovo suđenje, čuju dokaze i traže istinu”.

Specijalni tribunal za Liban je osnovao Savet bezbednosti UN 2007. godine, a 2011. je izdao poternice za četiri osumnjičene osobe. Prema optužnici, Mustafa Badredin (52), visoko pozicionirani komandant snaga Hezbolaha, i Salim Ajaš (50) pripremili su i sproveli plan za ubistvo premijera.

Još dve osobe, Husein Onesi (39) i Asad Sabra (37), optužene su jer su televiziji Al Džaziri poslali lažan video spot na kojem odgovornost preuzima neka nepostojeća grupa.

Osumnjičen je i Hasan Habib Merhi (48), čiji bi slučaj mogao naknadno da se uvrsti u ovo suđenje.

Hezbolah je odbio da preda optužene jer smatra da je Tribunal, koji je počeo da radi 2009. godine, "izraelsko-američka" zavera. Naime, dokazi se uglavnom zasnivaju na analizi presretnutih razgovora mobilnim telefonom. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah tvrdi, međutim, da su izraelske službe pratile Haririjevo kretanje preko satelita, upale u telefonski sistem u cilju falsifikovanja poziva i organizovale atentat da bi diskreditovale i podrile svoje neprijatelje.

Korak za vladavinu prava

Hariri je ubijen 14. februara 2005. godine, kada je jedan kombi eksplodirao nadomak Bejruta u trenutku prolaska blindiranog vozila s bivšim premijerom. Eksplozija je bila veoma snažna, jednaka eksploziji od 2,5 tona TNT-a. Osim Haririja poginule su još 22 osobe, među kojima i bombaš samoubica. a ranjeno je više od 226 ljudi.

Ovo ubistvo izazvalo je politički potres u Libanu, produbivši podele između šiita i sunita. Usledile su masovne demonstracije Haririjevih pristalica protiv sirijskih trupa, koje su optužene za ovaj napad. Nakon nekoliko meseci Sirija je povukla svoje snage koje su bile stacionirane u Libanu od 1976.

Tenzije u Libanu između šiita i sunita nisu splasnule, a građanski rat u Siriji u poslednje tri godine ih je dodatno podstakao. Hezbolah podržava snage predsednika Bašara el Asada.

Pre tri sedmice ubijen je bliski Haririjev saradnik Muhamed Čatah, svega nekoliko stotina metara od mesta gde je stradao bivši libanski premijer.

Neposredno pre početka suđenja u Hagu, u eksploziji bombe u blizini vladine zgrade u gradu Hermel poginule su dve osobe a 15 je ranjeno. Ovo mesto je jedno od uporišta Hezbolaha i nalazi se u dolini Beka u blizini granice sa Sirijom.

Većina građana Libana očekuje pravdu.

“Proces pred međunarodnim tribunalom će imati efekta na stanje u Libanu, ali će se osetiti tek na duže staze. Međutim, ovo je značajan korak za vladavinu prava i zadovoljenje pravde u Libanu”, kaže Sleiman Bakhti.

Adnan Haraki je skeptičniji:

"Ovaj sud je veoma politizovan. Nadamo se da ćemo i to preboleti nakon osam godina patnji izazvanih ovim slučajem”.

Ovaj proces u Hagu je po mnogo čemu jedinstven. Po prvi put se sudi pred međunarodnim tribunalom za terorizam. Istovremeno, to je prvi međunarodni proces u kome su optuženi odsutni, još od vremena suđenja nacistima u Nirnbergu.

Tokom suđenja biće saslušano oko 500 svedoka i može trajati i nekoliko godina.
Početku procesa prisustvuje Haririjev sin Sad i ostali članovi porodice.
XS
SM
MD
LG