Dostupni linkovi

Počela rasprava za nasledstvo Titovih potomaka


Unuk Josipa Broza, Joška Broz ispred suda, Beograd, 23. decembar 2011.
Unuk Josipa Broza, Joška Broz ispred suda, Beograd, 23. decembar 2011.
Trideset godina posle smrti Josipa Broza, doživotnog predsednika SRFJ, u Beogradu je počela nova ostavinska rasprava kojom bi Titova imovina konačno trebalo da bude raspodeljena njegovim naslednicima. Šta će na kraju biti još je pod velom tajne, jer su mnoge od ličnih stvari i dragocenosti koje je maršal dobio netragom nestale proteklih decenija.

Skupoceni nakit i skulpture, vredne slike poznatih umetnika, vaze, tepisi, knjige, pet luksuznih automobila ”rols-rojs”, ”kadilak”, ”linkoln”, nameštaj u duborezu, kovani novac, zlatnici, tabakere, vredni satovi, ali i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta, nalaze se na spiskovima zaostavštine Josipa Broza koju potražuju njegovi naslednici.

Od njih šestoro na raspravu u sudnicu Prvog osnovnog suda u Beogradu došlo je dvoje, ali su izašli razočarani jer se potvrdilo ono što se decenijama priča, da se za najveći i najvredniji deo Titove imovine ne zna gde je.
"Želimo da sačuvamo istorijsku uspomenu na Josipa Broza, da imamo nešto što je on ostavio iza sebe", kaže Titov unuk Joška Broz.

Unuk Joška Broz za naš program kaže da ne traži mnogo, i da bi voleo da ima bar čuvenu maršalsku odoru:

„Naš otac je za nas četvoro dece tražio Titove svečane uniforme sa kopijom lenti i ordenja. Nije mogao ni to da dobije. I to da mi dodele ja bih bio zadovoljan. Meni je važno da imam nešto što me podseća na dedu. Želimo da sačuvamo istorijsku uspomenu na Josipa Broza, da imamo nešto što je on ostavio iza sebe. A ostalo država neka čuva ono što joj sleduje. Ali, na kraju krajeva, pokrenućemo i postupak da vidimo kako je to država do sada čuvala, jer ako do danas nije umela onda neće moći ni u budućnosti.“

Do sada je na 380 kucanih strana predstavljen spisak imovine bivšeg
jugoslovenskog predsednika, ali je od suda zatraženo da se naslednicima omogući uvid i u poklone iz Muzeja istorije Jugoslavije, kao i u registre fotografija i garderobe.

Nestalo mnogo toga

Zlatica Broz, Titova unuka, rekla je za naš radio da porodica ne želi ekonomsku korist, ali da je jedinstvena u nameri da se otkrije šta je sa maršalovim stvarima.

“Nemam mnogo toga da vam kažem, jer u štampi čitam tako čudne članke koji nemaju veze sa realnim stanjem stvari. Često su to neistine, piše se da se navodno mi već otimamo oko nasledstva. A tek je počela ostavinska
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
rasprava… Nema nikakvog sukoba u porodici, nikakvog, i nema razloga da bude. Smatram da treba ovaj proces da se završi, mislim da članovi porodice imaju pravo na to. Puno vremena je prošlo i krajnje je vreme da se ove stvari definitivno reše.”

Još se ne zna gde je čuvena Staljinova sablja koju je Tito dobio, zatim sablja iz 17. veka optočena dragim kamenjem koju mu je poklonio libijski lider Moamer Gadafi kod koga je, kako pričaju naslednici, završila jedna od čuvenih maršalskih uniformi po kojima je Broz bio prepoznatljiv.

Najveća misterija i dalje je takozvani “četvrti spisak” na kom su navodno popisane pokretne stvari vredne desetine miliona evra koje se kriju u depoima Vile mir u Beogradu.

Kao primer kako se raspolagalo maršalovom ličnom imovinom Joška Broz navodi i sudbinu Titovog ručnog časovnika čuvene firme “Patek Philippe”.

“Sat koji je kod proizvođača lično kupio Josip Broz 1945. godine, i platio ga 2.055 švajcarskih franaka, prodat je 2011. na aukciji u Švajcarskoj kao najskuplji ručni časovnik na svetu za 3.085.000 švajcarskih franaka. A taj Titov sat prethodno je ukraden sa izložbe njegovih časovnika u beogradskom Muzeju istorije Jugoslavije. Tražićemo da se istraži kako je tamo dospeo. Sud sada treba da traži ko ga je prodao i ko ga je kupio. U zbirci neprocenjive
Jovanka Broz
Jovanka Broz
vrednosti nalazili su se i skupoceni satovi koje su mu poklonili Džo Bokasa i ruski astronauti. Videćemo i za neke slike koje fale…”

Titova udovica Jovanka Broz, koja decenijama živi bez kontakta sa javnošću, nije se pojavila na ostavinskoj raspravi koju revnosno prate i mediji iz regiona. Njena zastupnica, advokat Bojana Sarić, rekla nam je da se još sa sigurnošću ne može reći šta sve pripada naslednicima.

“Sada je sve to samo nagađanje. Sve ovo što se u štampi objavljuje je daleko od istine. Onog trenutka kada budemo imali pravnosnažno rešenje suda to će biti jedina istina. Verujem da će tu biti svega, puno vredne imovine, ali bilo bi neozbiljno da se o tome više govori dok ne prikupimo sve podatke”, kaže Bojana Sarić

Ostavinska rasprava u kojoj bi trebalo da bude podeljena imovina Josipa Broza Tita pokrenuta je davne 1983. godine, ali je iz raznoraznih razloga odlagana više od dve decenije. Novo ročište zakazano je za 17. februar 2012. i naslednici veruju da će se tada možda više znati i o sudbini vrednog oružja iz maršalove kolekcije, filatelističke zbirke, austrougarskih dukata, ukrasnih igala sa dragim kamenjem, i mnogih drugih dragocenosti.
XS
SM
MD
LG