Dostupni linkovi

Počela obrana Stanišića


Slobodan Zečević, 13. travanj 2011.
Slobodan Zečević, 13. travanj 2011.
Ovaj tjedan u Den Haagu je započela obrana bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića koji je optužen zajedno sa Stojanom Župljaninom za zločine policijskih snaga protiv nesrpskog stanovništva u više bosanskohercegovačkih općina 1992. godine.

Nakon što je tužiteljstvo završilo izvođenje svojih dokaza i svjedoka obrana Stanišića je u uvodnoj riječi ustvrdila da je njezin klijent kao prvi ministar unutarnjih poslova Republike Srpske učinio sve kako bi spriječio kriminal i zločine.

„Savjest Miće Stanišića je čista“
, izjavio je branitelj Slobodan Zečević objašnjavajući sucima koje će dokaze i svjedoke izvesti kako bi to pokušao dokazati.

„Mi kažemo da je Mićo Stanišić čovjek koji nije u stanju izvršiti djela koje mu tužiteljstvo stavlja na teret. Tijekom cijelog svog života ni u jednom trenutku nije demonstrirao bilo kakvu netoleranciju, mržnju, ekstremizam ili sklonost ka nasilju ili nasilje. Ovo se jasno vidi za svih 56 godina njegovog života. Što je i kako je radio i što je govorio“, izjavio je Zečević.

Bivši ministar Stanišić i načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka Župljanin, terete se za progone, ubojstva, mučenje, okrutan tretman, deportaciju i nehumano postupanje policije bosanskih Srba nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima 1992. godine u 20 bosansko-hercegovačkih općina.

Optužba je dokazivala da su optuženi bili dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je uključivao suradnju vojske i policije u protjerivanju nesrpskog stanovništva s područja planirane srpske države.

Bjelošević prvi svjedok obrane

Obrana je pak tijekom uvodne riječi ustvrdila kako Stanišić nije bio dio spomenutog zločinačkog poduhvata te kako ga se ne može teretiti za nekompetentnost lokalnih policijskih dužnosnika bosanskih Srba koji zbog svoje nestručnosti nisu mogli spriječiti zločine.
Andrija Bjelošević, 13. travanj 2011.

„On je čovjek koji je uvijek inzistirao na doslijednoj primjeni zakona i profesionalizmu. Zločin je zadnja stvar koju bi Mićo Stanišić opravdao bez obzira na to tko ga je počinio i s kakvom motivacijom. On je od trenutka kad je optužen govorio da su tvrdnje i optužbe tužiteljstva neosnovane. Mićo Stanišić vjeruje da su dokazi koji su do sada bili izvedeni i koji će biti prezentirani sudskom vijeću - dati jasnu sliku na optužbe protiv njega. I da ćete ga na kraju osloboditi optužbi“,
zaključio je na kraju Zečević.

Nakon uvodne riječi obrana Miće Stanišića izvela je prvog svjedoka obrane, Andriju Bjeloševića, bivšeg načelnika dobojske policije u sporno vrijeme. Iako se optužnica bavi događajima od 1992.godine, obrana je ispitivala Bjeloševića o okolnostima pred početak rata obrazlažući to željom da se stvari stave u kontekst. Svjedok je tako opisao naoružavanje hrvatske i bošnjačke strane prije početka sukoba želeći relativizirati odgovornost srpske za stvaranje ratnih uvijeta.

„Imali smo saznanja o tome i provjerene informacije što se događa.....Još u vrijeme predizbornih aktivnosti HDZ i SDA su djelovali koaliciono na skupovima. Čak je bilo simboličko vezivanje i te dvije (stranačke) zastave na skupovima. Održavali su zajedno mitinge, skupove zajedniči i vezali zastave zajedno kao simbol jedinstva. Otprilike da je tim krugovima bio isti cilj, a to je – razbijanje SFRJ“, opisao je sucima prvi svjedok Stanišića.



Obrana je inače zatražila 20 sati za ispitivanje Bjeloševića kojeg će nakon toga unakrsno ispitati haško tužiteljstvo. Tako da će se njegovo svjedočenje nastaviti i idućih nekoliko dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG