Dostupni linkovi

Vučić: Zajedno možemo pomeriti planine


Na inauguraciji od svetskih lidera do estrade
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Na inauguraciji od svetskih lidera do estrade

Želim da kažem svim našim komšijama na Zapadnom Balkanu da će Srbija pokušavati sa vama da gradi mostove prijateljstva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak u Palati "Srbija" pred više hiljada zvanica koje su došle da mu čestitaju stupanje na dužnost šefa države.

„Zajedno možemo planine da pomeramo. Ne moramo da pravimo nove jugoslavije, ali radeći zajedno za naše građane postići ćemo bolje sutra“, rekao je Vučić, govoreći o regionalnim odnosima.

Mi smo generacija proistekla iz toliko toga lošeg, nije nam preostalo ništa drugo nego da prestanemo da ratujemo, rekao je Vučić i dodao:

"Mi hoćemo, smemo i umemo da napravimo taj važan korak kojim se iz mitologije prelazi u budućnost i iz nesreće u sreću. Ovo je vreme kada zidovi moraju da padnu, a izgrade se mostovi."

Govoreći o odnosima sa velikim silama, predsednik Vučić je rekao da Srbija nema prostor da pravi provalije.

"Nalazimo se na evropskom putu, želimo tu da ostanemo, da gradimo dobre odnose sa svima. Želimo dobre odnose sa SAD, ali se ponosimo i dobrim odnosima sa Rusijom, čak i kada druge zemlje nemaju tako dobre odnose", rekao je Vučić.

Uoči Vučićevog govora dečji hor izveo je himnu „Bože pravde“, a nakon njegovor obraćanja počeli su nastupi kulturno-umetničkih društava.

Više hiljada zvanica dva sata je čestitalo predsedniku Srbije u Palati „Srbija“. Uoči inauguracije Vučić je imao niz susreta sa zvaničnicima Evropske unije i regiona.

Na svečanosti povodom Vučićevog stupanja na dužnost predsednika Republike koja je u petak popodne počela u Palati „Srbija“ pristiglo je više od 60 visokih zvaničnika iz sveta i regiona, a događaj je pratilo 300 novinarskih ekipa.

Vučiću su, između ostalih čestitali, premijer Mađarske Vuktor Orban, bivši predsednnici Srbije Tomislav Nikolić, Zoran Lilić i Milan Milutinović, te patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.Sa novim šefom države rukovali su se komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji, potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dimitrij Rogozin, bivši premijer Rumunije Viktor Ponka, premijer Austrije Kristijan Kern i bivši kancelar te zemlje Alfred Guzenbauer.

Čestitke su stigle i od zvaničnika iz regiona: predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, članova Predsedništva BiH Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Sa Vučićem se rukovao makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kao i njegov kolega iz Crne Gore Filip Vujanović.


Vučić i ja smo otvoreni ljudi i naša komunikacija će biti takva, rekao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Prvo treba da rešimo otvorena pitanja, danas smo dogovorili da konačno rešimo najbitnije od njih – pitanje granice“, rekao je Izetbegović za RTS.

Želim da današnji dan bude prekretnica u odnosima Hrvatske i Srbije, rekla je medijima na inauguraciji predsedcnica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

„Vjerujem da iskrenim i otvorenim razgovorom možemo mnogo postići. No, nemojmo se zavaravati, biće mnogo prepreka, ali vidim da sa Vuičićeve strane postoji dobra volja, a ona postoji i sa moje strane“, rekla je predsednica Hrvatske koja je na sastanku održanom ranije tokom dana pozvala Vučića u zvaničnu posetu, što je on prihvatio.

Podsetimo, Vučić se ranije tokom dana u odvojenim sastancima susreo sa Grabar Kitarović, kao i sa članovima bh. Predsedništva.

Među gostima koji su stigli u Palatu „Srbija“ su predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Srpkog pokreta obnove Vuk Drašković.

Na ceremoniji su bila prisutna i imena iz domaćeg i svetskog džet seta, poput holivudskog glumca Rejfa Fajnsa, bh. pevača Harisa Džinovića, estradne zvezde Nede Ukraden, pevača Željka Joksimovića, a tu su i članovi Amadeus benda poznatog po spotovima sa Žandarmerijom.

Iz sveta sporta prisutni su bili NBA košarkaš Boban Marjanović, njegov kolega Žofri Lovernj, košarkaški trener Miroslav Muta Nikolić i legendarni fudbaler Crvene zvezde Dragan Džajić.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji rekao je za RTS da je u petak sa predsednikom Vučićem razgovarao o tome na koji način Srbija i SAD mogu da postanu još bolji partneri.

„Perspektiva nam je jako dobra. Želimo da pomognemo Srbiji da poboljša poslovno okruženje kako za domaće tako i za američke firme“, rekao je Hojt Brajan Ji.

Srbija i Rusija su tradicionalni prijatelji i bićemo prijatelji i dalje, rekao je potpredsednik Ruske Federacije Dimitrij Rogozin.

"Podržavamo i podržavali smo nezavisnost Srbije, nastavićemo da radimo to“, rekao je Rogozin za RTS.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je dolazak šefova država iz celog regiona na inauguraciju pokazatelj da će na Balkanu sve biti bolje.

"Ukoliko region nije stabilan, mi kao zemlja možemo bilo šta da uradimo, ali investitori ovde neće dolaziti", rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Aleksandar Vučić se tokom dana već sreo u odvojenim sastancima sa više visokih zvanica među kojima su bili potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana bosanskohercegovačkog Predsedništva i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Vučić je predstavniku Evropske unije zahvalio što je, uprkos zasedanju Evropskog saveta u Briselu, došao na prijem koji on popodne priređjuje povodom svog stupanja na dužnost predsednika Republike.

"To je jasna poruka da Evropska unija računa na Srbiju kao svog člana", ocenio je Vučić na sastanku u Vili "Mir".

Predsednik je dodao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio zadovoljstvo što su nedavno otvorena još dva pregovaračka poglavlja.

Han je istakao važnost regionalne stabilnosti i uloge Srbije u održavanju mira i unapređenju saradnje na Zapadnom Balkanu.

Vina, turistički štandovi i promoterke na inauguraciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Prema izveštajima medija, obezbeđenje na svečanosti u Palati „Srbija“ bilo je na najvišem nivou. Obezbeđenje je specijalnim senzorima proveravalo sve automobile kojima se dovoze zvanice do Palate „Srbija“, a bile su zatvorene i ulice u okolini mesta održavanja ceremonije.

Šefove država na inauguraciji obezbeđivali su ponaosob pripadnici najelitnijih jedinica policije i vojske, piše „Blic“. U Obezbeđenje su bili uključeni SAJ, Žandarmerija, "Kobre", kao i Uprava za obezbeđenje MUP-a.

Interesantno je da su organizatori ovaj događaj upriličili kao neku vrstu turističke promocije, pa su u holu Palate „Srbija“ gosti imali prilike da vide promociju regiona Srbije.Na štandovima su se točila domaća vina i piva i služili sirevi, pršuta i ostali delikatesi sa ovog podneblja. Među postavkama je bila i maketa "Beograda na vodi".

Da sve prođe tipično za današnju Srbiju pobrinula se organizacija. Naime, novinari, koji su nekoliko sati ranije organizaovano morali da dođu na ovaj događaj, pola sata su ispred Skupštine grada čekali u redu na suncu i beogradskih 35 stepeni da bi prošli kontradiverzionu kontrolu.

Kada se to završilo, na inauguraciju su dovezeni u tri prepuna autobusa gradskog saobraćaja, gde su sa opremom stajali na vratima vozila.

Uoči inauguracije na Trgu Republike u Beogradu oko stotinu građana okupljenih oko pokreta "Protiv diktature" organizovalo je protest kojim su izrazili nezadovoljstvo Vučićevom vladavinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG