Dostupni linkovi

Uz protest počela izgradnja metroa u Beogradu


Protest na dan početka izgradnje Beogradskog metroa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Protest na dan početka izgradnje Beogradskog metroa

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su u ponedeljak, 22. novembra, u Makiškom polju. Na istom mestu okupili su se i ekološki aktivisti i lideri nekoliko opozicionih partija koji se protive ovom planu.

Makiš je najveće beogradsko vodoizvorište.

Prema izveštaju reporterke Radija Slobodna Evropa (RSE), na Makišu su bili prisutni radnici koji su počeli izgradnju nasipa za depo metroa, a nedaleko odatle okupila se grupa demonstranata koji se protive izgradnji metroa smatrajući da ugrožava vodoizvorište. Oni su na nekoliko sati blokirali prilazni put, ne dozvoljavajući građevinskim mašinama da prođu.

Na Makišu su, između ostalih, bili prisutni predsednik opozicione Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

U pokretu Ekološki ustanak, koji je pozvao na protest, smatraju da su svi institucionalni mehanizmi za odbranu Makiša iscrpljeni i stgrahuju da će Beograd ostati bez pijeće vode, najpre kontaminacijom građevinskim otpadom, a potom i potpunim nestankom vodoizvorišta.

Radnici su u ponedeljak ujutru počeli radove na izgradnji depoa za metro na Makiškom polju
Radnici su u ponedeljak ujutru počeli radove na izgradnji depoa za metro na Makiškom polju

Zamenik gradonačelnika: Ovo je projekat 21. veka

RSE od Gradske uprave nije dobio hitan komentar na protest na Makiškom polju.

Zamenik gradonečelnika Beograda Goran Vesić kazao je u ponedeljak da je ovo najvažniji projekat glavnog grada u 21. veku i da će Beograd do 2030. godine dobiti dve linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

"Dve linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje BG voza i novi tramvaji oko 1,5 milijardi, a to iznosi oko pet godišnjih budžeta, pa je jasno da mi sami ne bismo mogli da finansiramo ovakav projekat u tako kratkom roku", kazao je Vesić podsećajući da je država stala iza projekta.

Komentarišući najavljeno okupljanje protiv izgradnje početne stanice metroa u blizini vodoizvorišta na Makišu, zamenik gradonačelnika je rekao da se nikada i nigde u svetu nije desilo "da se neko buni jer njegov grad dobija metro".

"Mogu da razumem da se ne slažemo politički, da ne delimo istu viziju razvoja grada, razumem i pravo na proteste, ali da ima ljudi koji žele da spreče da se gradi metro zaista ne mogu da razumem", rekao je Vesić.

Vesić je najavio da će do kraja ove godine biti potpisan međudržavni sporazum između Srbije i Rusije o rekonstrukciji postojećih linija BG voza, gradske i prigradske železnice i kupovini novih tramvaja.

Prva linija metroa od Makišnog polja do naselja Mirijevo bi, prema najavama ministra finansija Siniše Malog, trebalo da bude završena do kraja 2028. godine, a do 2030. godine i druga linija od Mirijeva do Bežanije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnik kineske kompanije “Pauer Čajna” su 3. novembra potpisali Ugovor o izgradnji infrastrukture i nasipanje platoa za depo beogradskog metroa u Makiškom polju.

Osim kineske kompanije koja je zadužena za građevinske radove, u izgradnji metroa učetvuju i francuske kompanije koje će raditi na obezbeđivanju kompozicija i izgradnji podsistema.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je saopštio 27. oktobra da neće učestvovati u daljoj realizaciji i razvoju projekta Beogradskog metroa. Taj fakultet je prethodno

Taj fakultet je ranije uložio primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, u kojoj je istakao da se “oštro protivi” predloženom rešenju beogradskog metroa.

Kao glavne probleme istakli su trenutna rešenja trasa linija metroa, kao i planirani redosled izgradnje tih linija.

XS
SM
MD
LG