Dostupni linkovi

Počela debata o reformi političkog sistema Srbije


Parlament Srbije
Parlament Srbije

U Skupštini Srbije održano je prvo posebno slušanje u okviru debate o reformi političkog sistema. Formiranje skupštinske Akcione grupe za reformu političkog sistema inicirala je, na predlog vladajućeg SNS-a, predsednica parlamenta Maja Gojković, a to telo čine predstavnici svih parlamentarnih grupa.

U prvom u nizu slušanja, svoje predloge promena političkog sistema izneli su samostalni poslanici, kao i poslaničke grupe SDA Sandžaka-PDD i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Zoran Živković iz Nove stranke rekao je da bi, u okviru reforme političkog sistema bilo neophodno izmeniti i sam Ustav.

„I da se dođe do jednog ozbiljnog Ustava koji neće biti glasan na silu i dokupljivanjem glasova kao što je bilo sa prethodnim Ustavom koji je, jasno je svima, usvojen bez potrebne većine i političkim, lošim dogovorom vrhova političkih stranaka“, rekao je Živković.

Janko Veselinović, Milan Petrić, Vladimir Pavićević i Zoran Živković
Janko Veselinović, Milan Petrić, Vladimir Pavićević i Zoran Živković

Živković je, kao i poslanik njegove Nove stranke Vladimir Pavićević, ukazao i da bi trebalo promeniti način izbora predsednika republike.

„Naš predsednik Republike nema neke velike nadležnosti, a bira se neposredno, na direktnim izborima, čime dobija ogroman legitimitet koji je u aspolutnom neskladu sa onim što su njegove nadležnosti“, rekao je Pavićević.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš, zatražio je veće nadležnosti za autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

„Da AP Vojvodina donosi osnovni zakon i pokrajinske zakone, uređuje i prikuplja poreze, takse i druge javne prihode u okviru jedinstvenih osnova i načela sistema javnih prohoda koje zakonima uređuje Republika Srbija. Stara se o održavanju javnog reda i mira – to je znak da Vojvodina smatra da treba da ima spostvenu policiju“, naveo je između ostalog Kostreš.

Prema mišljenju samostalnog poslanika Janka Veselinovića iz Pokreta za Preokret, potrebno je izmeniti više stavki iz Ustava – definisanje Republike Srbije, odredbe koje se tiču jezika i pisma, zatim izmene koje se tiču međunarodnih odnosa, kao i definisati vojnu neutralnost. Takođe, dodao je, trebalo bi i šire odrediti preambulu koja se odnosi na Kosovo. „U preambuli je neophodno da se naglasi istorijski kontinuitet srpske državnosti, težnja njegnog naroda da bude slobodan, težnja države da očuva svoj teritorijalni integritet i građanske slobode. U toj široj definiciji, postojeća odredba o pokrajini Kosovu i Metohiji imaće kvalitetniji pravno – logički kontekst“

I poslanik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, smatra da bi trebalo izmeniti preambulu o Kosovu, mada se izmene koje predlaže, razlikuju od onih koje je predložio Veselinović.

„Što se Ustava Republike Srbije tiče, osim što teba precizno da odredi ljudska i manjinska prava, kao i način njihove neposredne primene, iz njega treba otkloniti sve one delove koji se mogu javiti kao ozbiljna prepreka na putu evropskih integracija, te zato smatramo da preambulu Ustava treba u potpunosti izmeniti i njenu formulaciju prilagoditi realnom stanju“, rekao je Kamberi.

Posebna slušanja u okviru debate o reformi političkog sistema, nastaviće se i narednih dana. Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić, inače predsednik Akcione grupe za reformu političkog sistema, rekao je nedavno da očekuje da dogovor o promeni političkog sistema bude postignut do kraja godine.

XS
SM
MD
LG