Dostupni linkovi

Pobunjenici napreduju ka zapadu, Gadafijeve snage oslabljene


Pobunjenici u Libiji, 24. mart 2011.
Pobunjenici u Libiji, 24. mart 2011.
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Libijski pobunjenici u nedelju su ponovo zauzeli grad Ben Džavad, koji se nalazi na pedeset kilometara zapadno od Ras Lanufa, glavnog centra za izvoz nafte u istočnoj Libiji, prenose agencije.

Pobunjenici nastavljaju napredovanje ka zapadu i ponovo osvajanje gradova iz kojih su ih ranije potisnule snage libijskog vođe Muamera Gadafija, sada poljuljane međunarodnim vazdušnim udarima.

U subotu su pobunjenici, podržani žestokim vazdušnim udarima zapadne koalicije, zauzeli grad Adždabiju, streteški centar koji se nalazi 160 kilometara južno od Bengazija, uporišta opozicije, a zatim i Bregu, naftni centar 80 kilometara zapadno od Adždadabije, i Ras Lanuf.

Francuski borbeni avion koji učestvuje u operaciji u Libiji, 25. mart 2011.
Pobunjenici su zatim krenuli u pravcu Sirta, Gadafijevog rodnog grada, 150 kilometara zapadno ka Tripoliju.

Ben Džavad bio je najistureniji grad koji su pobunjenici sa istoka zauzeli početkom marta u napredovanju prema Tripoliju na početku pobune. Iz tog grada su ih zatim potisnule snage lojalne Gadafiju 6. marta, kada su krenule u kontraofanzivu.

Vidljivi su tenkovi razoreni u vazdušnim udarima, a na ulicama Ben Džavada čuje se bučno slavlje pobunjenika.

Jedan od pobunjenika rekao je agenciji Frans pres da su Gadafijeve snage prestravljene i da su neki bacili oružje i uniforme i obukli se u civilno odelo. On je rekao da će zarobljeni Gadafijevi vojnici biti odvedeni u zatvor i, ako su Libijci biće pušteni kućama, a ako su plaćenici biće im suđeno.

Gejts: Promena režima nije cilj

Cilj vojne intervencije u Libiji nije rušenje Gadafija jer je "svaka promena
režima" vrlo komplikovana za spovođenje, izjavio je u nedelju američki ministar odbrane Robert Gejts.

"Kako smo videli u prošlosti, promena režima je nešto vrlo komplikovano. Nekad traje dugo, nekad se dogodi vrlo brzo ali to nikad nije bio vojni cilj u Libiji", rekao je Gejts u emisiji na televiziji Ej-Bi-Si, gde je govorio zajedno sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton.

U izjavama za televiziju Si-Bi-Es u nedelju Gejts i Klintonova su rekli da su bliski saradnici Gadafija počeli da ga napuštaju suočeni intervencijom međunarodne koalicije u Libiji.

"Brojne diplomate i vojni komandanti u Libiji se dvoume, menjaju stranu, napuštaju (Gadafija) jer vide kako će se to završiti", rekla je Hilari Klinton za televiziju Si-Bi-Es.

Državna sekretarka je rekla da su američki zvaničnici razmatrali mogućnost slanja oružja snagama opozicije, što je dozvoljeno rezolucijom 1973 Saveta bezbednosti, ali je dodala da odluka o tome nije doneta.

"U kontaktu smo s pobunjenicima... Ima mnogo načina da im pomognemo i
o tome ćemo razgovarati s našim saveznicima kada odem u London u
utorak",
dodala je Klinton.

Američka državna sekretarka će u utorak u Londonu učestvovati na sastanku političke kontakt grupe o vojnoj operaciji u Libiji, kome će prisustvovati predstavnici zemalja koje učestvuju u operaciji u Libiji, uključujući i arapske zemlje.

Obama: U našem je interesu da reagujemo

Predstavnici Gadafijevog režima u subotu su priznali da su vazdušni napadi prisilili njegove trupe da se povuku i optužili su međunarodne snage da podržavaju jednu stranu.
Barak Obama, 18. mart 2011.

"To je sada cilj koalicije, nije da se zaštite civili, jer se sada oni direktno bore protiv oružanih snaga. Oni pokušavaju da dovedu zemlju do ivice građanskog rata", rekao je u subotu Kaled Kaim, zamenik libijskog ministra inostranih poslova u Tripoliju.

Predstavnici libijske Vlade navode da su u najnovijim vazduhoplovnim napadima koalicionih snaga ubijeni vojnici i civili duž 400 kilometara dugog puta između Adždabije i Sirte na istoku, prenosi Tanjug.

Ministar odbrane SAD izjavio je da američki obaveštajni izveštaji pokazuju da snage lojalne Gadafiju premeštaju tela ljudi koje su one ubile na mesta vazdušnih udara koalicijih snaga kako bi mogle da okrive Zapad za njihovu smrt.

Predsednik SAD Barak Obama je u redovnoj sedmičnoj poruci naciji u subotu naveo da je napravljen značajan uspeh u ratu u Libiji.

"SAD ne treba i ne smeju da intervenišu svaki put kada negde izbije kriza u svetu", rekao Obama, ali je dodao da se ovoga puta radilo o tome da je Gadafi predstavljao pretnju koja bi mogla da destabilizuje čitav region.

"U našem je nacionalnom interesu da reagujemo. To je i naša odgovornost. Ovo je jedan od tih slučajeva", kazao je Obama.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG