Dostupni linkovi

Pobunjenici optužuju Alžir da pomaže Gadafijevom režimu


Dim se diže iz kamionet kojim su upravljhali Gadafijevi vojnici na prvoj liniji borbe, 138 kilometara od Sirte, 29. avgust 2011.
Dim se diže iz kamionet kojim su upravljhali Gadafijevi vojnici na prvoj liniji borbe, 138 kilometara od Sirte, 29. avgust 2011.
Libijsko Nacionalno prelazno vijeće traži od Alžira izručenje članova Gadafijeve porodice, supruge i troje djece, koji su utočište od pobunjenika dobili u toj zemlji.

Prijelazno vijeće optužilo je Alžir da su počini akt agresije prema Libiji.

Nakon što je u ponedeljak uveče Minostrastvo vanjskih poslova Alžira potvrdilo da su Gadafijava supruga Safija Farkaš, te kćer Ajša i sinovi Muhamad i Hanibal stigli u Alžir, libijska prelazana vlada je saopštila "ne
može da razumije" da neko može da pruži "utočište Gadafijevoj
porodici" uz obrazloženje da su ih primili privremeno do odlaska "u treću zemlju" i to "iz humanitarnih razloga".

Portparol libijske prijelazne vlade Mahmud Šamam, poručio je: "tražimo od svih zemalja da shvate da mi ne možemo da pozdravimo niti da razumijemo akcije spašavanja Gadafijeve porodice".

Situcaija prijeti da izazove diplomtski incident.

"Ovo je akt agresije protov Libijskog naroda i njihovih želja i aspiracija. Mi ćemo koristi sve legalne mjere da ti kriminalci budu izručeni i izvenedeni pred sud, prije svega. Upozoravamo svakoga ko pokuša da pruži utočište Gadafiju i njegovoj porodici da će postati neprijatelj libijskog naroda i libijski narod će ih progoniti svuda po svijetu", kaže Šamam.

On je još rekao da Prelazno vijeće želi da Uvjeri susjede da žele da s njima razvijaju najbolje moguće odnose, "ali smo istovremeno odlučni da uhapsimo i sudimo Gadafijevoj porodici kao i njemu lično", dodajući da im garantuju pravedno suđenje.

Sve više pobunjenika oko Sirta

Alžirsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su o dolasku Gadafijve porodice obaviješteni generalni sekretar UN i Savjet bezbjednosti UN, kao i šef libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća.

Iako Alžir tvrdi da je neutralan u unutrašnjem sukobu svojih susjeda, pobunjenici ga optužuju da podržava Gadafijev režim.
Kombinovana fotografija: Gadafijeva supruga Safia (levo), ćerka Ajša i sin Hanibal

Sa druge strane, alžirsko minisatravo je saopštilao da je na marginama Arapske lige došlo do susreta njhovog šefa diplomatija Murada Medelsija i Mahamuda Džabrila predsjednika Vlade Prelaznog vijeća .

Istovremno skrovište u kojem se skriva Moamer Gadafi ostaje nepoznato.

Situcaija u okolini Gadafijevog rodnog grada Sirta u utorak ujutru je bila mirana, a pobunjenicima prema navodima agencije France press stalno pristižu dodatne snage.

Sirt i obližnja mjesta koja su već zauzeli pobunjenici, kako se vjeruje posljednje su u uporište Gadafija, ali se gradu približavaju pobunjenici iz Bengazija sa istoka i Misurate sa zapad.

Istovremno je potvrđeno da je jedan od Gadafijevih sinova Kamis poginuo.

Kako je navedeno, Kamis je bio ranjem u blizini Triplija i podlegao je ranama u bolnici, nakon čega je sahranjen.

Pobunjenici su više puta saopštavali da je Kamis Gadafi ubijen, ali ta vijest nikada nije zvanično potvrđena.
XS
SM
MD
LG