Dostupni linkovi

Žestoke borbe za Tripoli


Libija: Slavlje u Tripoliju i Bengaziju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

(Libija: Slavlje u Tripoliju i Bengaziju)

Sabina Čabaravdić

Žestoke borbe vode se u ponedjeljak u Tripoliju, dok pobunjenici slave pobjedu u glavnom gradu.

Izvještači France pressa sa lica mjesta javljaju da su u ponedjeljak oko podne pobunjenici u kamionima, kombijima i kolima masovno počeli da pristižu iz zapadnog dijela grada u centar, i da slave pobjedu mašući oružjem i trubeći.

Prema izvještajima iz Libije pobunjenici su sve bliže preuzimanju glavnog grada, do skoro uporišta Muamera Gadafija i vladinih snaga, ali pobunjenici upozoravaju da još postoje džepovi otpora Gadafijevih pristalica.

Promatrači procjenjuju da bi ovo mogao biti kraj Gadafija.

Nakon šestomjesečnih sukoba, pobunjenici privode kraju borbu protiv, do juče neprikosnovenog vladara Libije, javljaju reporteri iz Tripolija.

Trupe su stigle do Zelenog trga u centru grada za kojeg kažu da će mu ime promijeniti u Trg mučenika.

Ono što je počelo kao protest sada se čini da će okončati 42-godišnju vlast pukovnika Gadafija.

Portparol pobunjenika kojeg mediji predstavljaju kao Naser izjavio je da vladine snage još uvijek kontroliraju 15-20 posto grada.

Teška razmjena paljbe čula se iz okoline Gadafijeve rezidencije, ali od pukovnika ni traga ni glasa.

U audio poruci na državnoj televiziji u nedjelju je Gadafi obećao da će ostati do kraja i pozvao svoje pristalice u Tripoli da "spasu" grad.

Vrijeme za novu Libiju

Zapadni su lideri pozdravili novi obrat u Libiji i još jednom pozvali Muamera Gadafija da odstupi.

Američki predsjednik Barak Obama procjenjuje kako mu se čini da "Libija izmiče iz tiraninovih ruku".

Britanskom premijeru Davidu Cameronu kaže da je "potpuno jasno kako je Gadafijev kraj blizu".

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je izjavio da je Gadafijevo "vrijeme isteklo" i da bi se on svojevoljno trebao predati Međunarodnom sudu za ratne zločine.

Međunarodni sud je potvrdio da je uhapšen Gadafijev sin Saif al-Islam, koji je zajedno s ocem, optužen za zločine protiv čovječnosti.

Njegov brat, Muhamed Gadafi, potvrdio je da pobunjenici u kućnom pritvoru drže Saifa.

Iz NATO-a, koji je iz zraka potpomagao borbu pobunjenika, poručili su da je Gadafijeva uloga trebala biti da ljudima ponudi posao, a ne pucnjavu.

Generalni sekretar Sjeveroatlanske alijanse Anders Fogh Rasmussen pozvao je Prelazno nacionalno vijeće da osiguraju mirnu tranziciju vlasti, jer se budućnost može graditi samo na poštivanju ljudskih prava.

(Libija: Slavlje na ulicama Tripolija i Bengazija)

"Sada je vrijeme za novu Libiju, državu utemeljenu na miru, bez straha, demokratsku, bez diktatora. A ta se tranzicija mora provesti u miru, i mora se desiti odmah, definirana voljom libijskog naroda", kaže on.

Iz Prelaznog vijeća Libije su poručili:

"Gradićemo demokratsku zemlju. Imaćemo ustav i mir u svakom dijelu naše zemlje, a djelovaćemo na različitim područjima."
XS
SM
MD
LG