Dostupni linkovi

Pobjeda Hezbolaha – strah od širenja konflikta na region


Kusar, 5. jun 2013.
Charles Recknagel, prevela Biljana Jovićević

Libanski šiitski Hezbolah odnio je prvu pobjedu u Siriji, pomažući vladine snage koje su ponovno u srijedu zauzele strateški grad Kusair. Ova pobjeda nakon tri sedmice samo je povećala rizik od šireg regionalnog rata.

I dok Hezbolah sada slavi prvi veliki uspjeh na bojnom polju u Siriji, mnogi analitičari upozoravaju da ova pobjeda samo povećava rizik od toga da bi sirijski sukob jednoga dana mogao biti iskra glavnih sektaških sukoba i u susjednim zemljama.

Najviše opasnosti vreba od toga da bi se sukob mogao prenijeti nazad u sami Liban, sjedište Hezbolah milicije.

Fabrice Balanche, direktor francuskog istraživačkog centra Gremmo u Lionu, kaže da je to realna opasnost zbog žestokih borbi vođenih u Kusairu između suprotstavljenih libanskih šiitskih i sunitskih militanata:

"Intervencija Hezbolaha u Siriji je vrlo značajna, jer u Kusairu imate dvije vrste libanskih boraca, osim Hezbolaha imate i sunitskih borca koji su na strani sirijskih pobunjenika. Dakle, možemo reći da je u Kusair takođe i libanski rat. To nije na libanskoj teritoriji, to je samo na granici, ali Libanci se tamo bore jedni protiv drugih".

Balanche dodaje da to što sirijska vlada tvrdi da je Kusair, 10 kilometara udaljen od libanske granice, sada siguran ne znači da je okršaj između sunitskih i šiitskih libanskih boraca gotov. Umjesto toga, vjerojatnije je da se preseli na druge frontove, gdje se preko libanskih grupa i dalje prenosi novac, ljudi i oružje u Siriju.

Hilal Khashan, profesor političkih nauka na američkom Univerzitetu u Bejrutu, suglasan je sa francuskim analitičarom. On kaže da se salafističke grupe koje dobivaju sve više sljedbenika u sjevernom Libanu, a koje se bore za prevlast s Hezbolahom u Siriji, takođe vode borbu i za uticaj u samom Libanu.

"Postoje hiljade libanskih sunita, koji se bore u Siriji, posebno iz sjevernog Libana. U svom posljednjem obraćanju, lider Hezbolaha Hassan Nasrallah rekao je "nemojmo se boriti u Libanu, svako ko se želi boriti, neka se ide boriti u Siriju“," navodi Khashan.

Khashan kaže da, do sada, nema naznaka da bilo koja strana želi prenijeti ovu bitku kući u Liban, uprkos povremenim sukobima u Tripoliju (grad u Libanu) između pristalica i protivnika sirijskog režima.

On kaže da su među razlozima koje sprječavaju uvoz sukoba i to što je libansko stanovništvo umorno od rata nakon što je zemlja imala vlastiti građanski rat od 1975. do 1990, plus očita nezainteresovanost među stranim zemljama koje ne daju podršku frakcijama koje nastoje ponovo dovesti do sukoba u zemlji.

Hezbolah brani svoj opstanak

Ipak, sukob između sunitskih i šiitskih libanskih grupa u Siriji može pružiti najjasniji primjer o tome kako izgleda ulazak stranih boraca iz zemalja regije u sirijski sukob, koji biraju strane prema sektaškim linijama, i učestvuju u borbi koja bi se jednoga dana mogla vratiti kući zajedno s njima.
Kusar, 5. jun 2013.
Kusar, 5. jun 2013.

Među tim borcima su i militanti iz Iraka koje su navodno regrutovali same iračke suprostavljene sunitske i šitske milicije. Volonteri, često motivisani izvještajima o tome kako su svetišta njihove religijske grupe oskrnavili neprijatelji, stiču iskustvo u borbi jedni protiv drugih u Siriji što uveliko liči na širi sunitsko-šiitski obračun u sirijskom građanskog rata.

Theodore Karasik, iz Instituta za Bliski Istok i zalivsku vojnu analizu iz Dubaija, upozorava:

"Mislim da na pojednostvljenom nivou na to moramo gledati kao na sunitsko-šiitske podjele, a bilo je i većih ratova između sunita i šiita u prošlosti. Kada pogledate istoriju tih ratova, oni ne traju godinu dana, oni su decenijama dugi. Mislim da smo dostigli Rubicon (tačka bez povratka) gdje bismo mogli vidjeti da sunitsko–šiitske podijele iz rata jednih s drugima u Siriji, se prošire na mjesta kao što je Liban. "

Uprkos opasnosti, niti jedna od grupa koje šalju strane borace u Siriju ne pokazuje nikakve znakove suzbijanja aktivnosti.

Hezbolah je opravdao svoju intervenciju u sukobu kako treba braniti Liban od sunitskih ekstremističkih grupa poput Al Kaide i srodnog Al Nusra Fronta, koji se takođe bori u Siriji.

Najavljujući produbljivanje angažmana Hezbolaha u Siriji krajem aprila, lider pokreta Nasrallah rekao je da će saveznici Damaska učiniti sve što je potrebno da ga spasu. Tada je najavio da je Hezbolah spreman da se bori bilo gdje u Siriji, prema potrebi.

Analitičar Khashan kaže da je Hezbolah, koji se oslanja na Iran, vrlo motivisan jer njihov vlastiti opstanak zavisi od ishoda ovog rata.

"Sirija daje Hezbolahu liniju za spas. Hezbolahovo oružje, prolaz osoblja u Iran, sve se odvija preko Sirije. Gubitak u Siriji će uzrokovati raspad sirijsko-hezbolahovog-iranskog saveza. Stoga, smatram da Hezbolah borbama u Siriji brani svoju egzistenciju u Libanu. "

A ekstremistički sunitski čelnici jednako, čini se, osjećaju da učestvuju u ratu za sopstvenu egzistenciju.

Nakon ulaska Hezbolaha u Siriju početkom ove godine, vodeći egipatski sunitski klerik sa sjedištem u Kataru upozorio je da "iranski šiiti" pokušavaju da "pojedu" sunitske muslimane.

Klerik, Yusef al-Karadavi, u subotu je (1. juna) pozvao „sve koji su u mogućnosti da učestvuju u džihadu idu u Siriju da brane one koje ubija sirijski režim“.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG