Dostupni linkovi

„Po džepu“ za govor mržnje, laži i uvrede


Skupština Srbije
Zbog govora mržnje, uvreda i laži poslanici u Srbiji uskoro bi mogli da budu novčano kažnjavani. Prvi put u domaćem političkom životu u pripremi je etički kodeks, po modelu iz Evropskog parlamenta, ali većina političara ne veruje da će to biti dovoljno da neke nauči lepom ponašanju.

U poslednje dve decenije, i posle demokratskih promena 2000. godine, srpski parlament često je bio poligon za govor mržnje, najgore uvrede, lične diskvalifikacije pa čak i pretnje i fizičke obračune.

To bi trebalo da se promeni, veruje Zoran Babić, predsednik skupštinskog Administrativnog odbora i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, usvajanjem pravila ponašanja.

„Na taj način trebalo bi da se približimo evropskoj porodici uređenih naroda. Cilj kodeksa nije stavljanje flastera na usta narodnim poslanicima, već da debata bude kvalitetna i da oni što bolje predstavljaju građane Srbije.“

Da će pretnja kaznom u visini tri poslaničke plate civilizovati neke narodne predstavnike, koji su od ranije poznati po šutiranju novinara, psovanju kolega ili neargumentovanim optužbama, čak i samim poslanicima u današnjem sazivu teško je da poveruju. Pogotovu što neodgovorni i agresivni političari u Srbiji zbog takvog ponašanja ne trpe nikakve posledice.

Mladen Bašić, iz opozicione Liberalno demokratske partije, kaže za RSE da za takva dela kazne “po džepu” zvuče smešno.

“Izgleda da neki koji su u svojoj prošlosti imali probleme upravo sa takvim stvarima sada imaju potrebu da to rešavaju na način koji nije dovoljno jasan. Ko i kako će da procenjuje ko krši pravila? Govor mržnje je nešto što u društvu treba da bude najbrutalnije osuđeno. Ali mislim da tako što ćete predlagati kodeks, a da ne promenite ljude, to jednostavno nije moguće. Dok oni u svojoj glavi ne budu imali svest da je to nedopustivo, nema tog kodeksa koji će to moći da promeni”, ocenjuje Bašić.

Dok poslanici rade na dokumentu koji bi posle svega što se dešavalo u novijoj istoriji srpske skupštine, u kojoj je devedesetih radikal Vojislav Šešelj vadio pištolj na studente, u kojoj su se pojedini parlamentarci vređali na nacionalnoj osnovi, na silu bili iznošeni iz sale i polivali se vodom, necivilizovane pretvorio u uglađene političare sa evropskim manirima još su sveža sećanja kako su samo pre nekoliko godina, slično kao u Iraku, u skupštinskoj sali letele i cipele predstavnika naroda u režiji i izvedbi Srpske radikalne stranke.To što su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke, koja je proizašla iz Srpske radikalne stranke, proteklih godina i sami bili učesnici u skupštinskim incidentima za naprednjake danas nije problem.

Zoran Babić kaže da oni žele da uvedu red, jer konačno neko to mora da uradi, i da su optužbe opozicije neosnovane.

„Žalosno je što u želji za sitnim političkim poenima danas govore takve stvari. Ovo je vreme za ljude od akcije, za realnu politiku i ispunjavanje obećanja, a ne za puko teoretisanje.“

Promene iz korena

Iako naprednjaci danas žele da se parlament konačno upristoji, još su sveža sećanja na incident koji su ministar Mlađan Dinkić i sadašnji predsednik Srbije, tada lider naprednjaka Tomislav Nikolić, svojevremeno uz psovke imali tokom rasprave u skupštinskoj sali.

(VIDEO: Uvrede i psovke među poslanicima na jednoj od sednica 2010. godine)


Među onima koji su u političkom životu i parlamentu umeli da prekorače pravila korektnog ponašanjao neretko su, pogotovu za vreme vlasti, bili poslanici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Danas, kako kaže Slobodan Samardžić, DSS ne razmišlja o donošenju kodeksa jer ima puno prečeg posla u državi.

„To je zaista poslednja stvar koja me u ovom trenutku zanima. Tako da nemam pripremljen odgovor na to, a ne bih hteo da improvizujem. Vama hvala na pitanju ali izvinite što ne mogu da odgovorim.“

Slobodan Homen, iz opozicione Demokratske stranke, kaže za RSE da će skupština sa ili bez kodeksa izgledati kao do sada, sve dok se društvo suštinski ne pozabavi problemima.

“Jednostavno, ne mogu se ljudi u nekim godinama učiti manirima, lepom ponašanju i kulturi. To je nešto što se stiče od detinjstva. Ako želimo da imamo civilizovanije narodne poslanike, i kompletnu naciju da podignemo na viši nivo, to se radi od korena. A to je obrazovanje. Decu treba učiti pravim vrednostima. A onda da najbolji i najkvalitetniji dođu u parlament i da zaista budu i ponos jednog naroda.”

Jovanka Matić, iz Instituta društvenih nauka, zaključuje da bi etički kodeks za poslanike mogao samo da bude prvi korak za odgovornije političare.

„Naša kultura javnog govora je na katastrofalno niskom nivou. Ali od nečega se mora početi, vredi probati. Na duži rok treba graditi kvalitetnu političku elitu i sistem u kom će partije moći da imaju dobre praktične politike. Koje će onda umeti da implementiraju i pretoče u adekvatne zakone. A to je ono što sada nedostaje našem društvu i državi.“

Kodeks ponašanja, koji je predložio još prethodni skupštinski saziv, ima 37 članova a neki od njih upozoravaju poslanike i da su obavezni da izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla da nagovesti podmićivanje i korupciju.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG