Dostupni linkovi

Širenje požara na nemačko-češkoj granici


Gašenje požara na češko-nemačkoj granici

Veliki požar na nemačko-češkoj granici se širi i preti da uništi šumski nacionalni park popularan među turistima.

Činilo se da je požar u regionu zvanom Bohemija Švajcarska na češkoj strani i nacionalni park Saksonska Švajcarska na nemačkoj, koji je izbio tokom vikenda, pod kontrolom, ali se ponovo proširio u četvrtak 28. jula rano ujutru.

Stotine vatrogasaca sa obe strane granice i uz pomoć susedne Poljske i Slovačke bore se sa plamenom, dok su lokalne vlasti upozorile turiste da se drže podalje.

Trenutno gori oko 250 hektara šume, a u gašenju požara pomaže osam vatrogasnih helikoptera.

Još jedan veliki šumski požar u okrugu Elbe-Elster u istočnoj nemačkoj pokrajini Brandenburg takođe se ponovo razbuktao u sredu uveče, saopštile su lokalne vlasti.

Nemački ministar poljoprivrede rekao je u sredu uveče da će vlada pomoći u borbi protiv požara i pohvalio one koji već rade na njihovom gašenju. Nemačka vojska poslala je nekoliko vojnih helikoptera na obe lokacije kao podršku lokalnim jedinicama.

"Snage za hitne slučajeve ovde već rade odličan posao", rekao je Džem Ozdemir.

Borba protiv požara u Brandenburgu dodatno je komplikovana jer su neke oblasti kontaminirane municijom iz Drugog svetskog rata i mogu se ugasiti iz vazduha samo helikopterima. Previše je opasno za vatrogasce da uđu u ove oblasti jer stara municija može da eksplodira.

Velike vrućine izazvale su požare i u Grčkoj, Španiji i na Balkanu.

Požar u nacionalnom parku na češko-njemačkoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Izvor: AP i Dpa
XS
SM
MD
LG