Dostupni linkovi

Požar u Australiji formira sopstvene vremenske sisteme


Nebo crveno od požara u Novom Južnom Velsu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Nebo crveno od požara u Novom Južnom Velsu

Šumski požari koji pustoše Australiju generišu toliko toplote da formiraju sopstvene vremenske sisteme, uključujući suve grmljavine i vatrena tornada, javlja agencija Rojters.

Ruralna vatrogasna služba Novog Južnog Velsa upozorila je danas da požar na obali generiše sopstveni vremenski sistem 287 kilometara južno od Sidneja.

"Grmljavina i oluje koje su nastale usljed požara registrovani su iznad Karouana. Ovo je vrlo opasna situacija. Pratite uslove oko sebe i preduzmite odgovarajuće mjere", saopšteno je iz ove vatrogasne službe.

Vremenski uslovi su rezultat formiranja pirokumulonimbusa, odnosno takozvanih vatrenih oblaka. Oni su zabilježeni širom svijeta, ali kako se globalna klima mijenja oni su postali sve češća pojava u Australiji, saopštio je australijski Klimatski savjet u izvještaju za 2019. godinu.

Jedan vatrogasac poginuo je 30. decembra usljed vatrenog tornada izazvanog oblakom pirokumulonimbusom.

Oblaci pirokumulonimbusi su suštinski oluja sa grmljavinom koja se formira od dima od požara jer intenzivna toplota požara uzrokuje da se vazduh brzo podiže, usisavajući hladniji vazduh.

Požari u Australiji – katastrofa ili opomena?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG