Dostupni linkovi

Četvoro mrtvih u požaru u Baru u Crnoj Gori


Zgarište, nakon požara u kojem su stradale četiri osobe, od kojih su tri maloljetne. (Foto: Barinfo)
Zgarište, nakon požara u kojem su stradale četiri osobe, od kojih su tri maloljetne. (Foto: Barinfo)

Tri maloljetne osobe i jedna odrasla stradali su požaru koji je jutros oko četiri sata buknuo u romskom naselju u Baru, ispod brda Volujica u Crnoj Gori.

Vatra je 15. februara zahvatila nekoliko objekata, nakon čega je alarmirana vatrogasna služba.

Kako je za Radio Slobodna Evropa saopštila tužiteljka iz Bara Mirjana Tankosić Vučinić, na zgarištu su pronađena četiri tijela.

"Zatekli smo na licu mjesta četiri izgorjele barake i četiri ugljenisana tijela. Tri osobe su maloljetne i jedna odrasla. Nakon mišljenja vještaka znaće se uzrok požara," navela je tužiteljka Tankosić Vučinić navodeći da je prva pretpostavka da je uzrok požara peć na drva.

Četiri spaljene barake
Četiri spaljene barake

Do požara je došlo u improvizovanom naselju u kome žive uglavnom Romi.

Romski savjet u Crnoj Gori je apelovao da ova tragedija pokazuje da je neophodno dislocirati romske porodice iz takvih naselja.

"Činjenica da su mnoge porodice prisiljene da žive u montažnim barakama, bez adekvatnih uslova i bezbjednosti, predstavlja ozbiljan društveni problem. Bez odgovarajućih mjera podrške i zaštite, te porodice su izložene većem riziku od nesreća kao što je ovaj požar", navedeno je iz Romskog savjeta.

Apelovali su na državne organe kako bi se poboljšali uslovi stanovanja za romsku populaciju u Baru i širom Crne Gore da preduzmu konkretne korake kako bi se poboljšali uslovi stanovanja za romsku populaciju u Baru i širom Crne Gore.

Povodom nesreće, Opština Bar je proglasila 16. februar za Dan žalosti.

Tokom dana mjesto nesreće je obišao predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević koji je najavio da će porodice preminulih ovih dana biti smještene kod rođaka, dok se ne pronađe trajno rješenje.

XS
SM
MD
LG