Dostupni linkovi

Plutajući grad - budućnost života na moru


Ilustracija
Ilustracija
Kreacija britanske kompanije "BMT Nigel Gee" izgleda kao da potiče iz filma o Jamesu Bondu. No, zvaničnici ove kompanije vjeruju da je plutajuća zgrada budućnost života na moru, piše Daily Mail.

Projekat plutajuće zgrade je nazvan "Utopia". Sastoji se od 11 paluba namijenjenih za smještaj, omogućava pogled od 360 stepeni, pristanište, mjesto za slijetanje četiri helikoptera, prostora koliko i kruzer i slično.

Projekat "Utopia" je predstavljen na sajmu jahti u Monacu.

Još uvijek nije poznato koliko je novca potrebno utroštiti za izgradnju “Plutajućeg grada”, te koja vrsta mušterije bi bila zainteresovana za kupovinu.

Plutajući grad pluta na četiri platforme. Svaka od njih ima mehanizme koji ga održavaju stabilnim, čak i u ekstremnim uvjetima na moru.

Plutajući grad se može kretati manjim brzinama, a njegova visina iznosi 65 metara. Na 13. spratu se nalazi opesrvatorij.

Ispod se nalaze prostorije za smještaj, prodavnice, barovi, bazeni, restorani.

"Vizije budućnosti su često ograničene poznavanjem sadašnjosti i osvrtom na prošlost. Projekat u 'Utopia' je objekat u kojem je moguće živjeti, ali i putovati", rekao je direktor dizajna James Roy.

Kroz sredinu objekta prolazi veliki stub koji uranja u vodu i djeluje kao sidro. Tu je i pristanište koje omogućava pristup moru.

Dizajn je osmišljen u partnerstvu kompanije "Yacht Island Design". Ova kompanija se bavi dizajniranjem jahti, komercijalnih i borbenih brodova, a koristi tehnologiju koja unosi inovacije u industriju.
XS
SM
MD
LG