Dostupni linkovi

Simpozij o zločinu genocida nad Bošnjacima


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
U Sarajevu je održan simpozij „Zločin genocida nad Bošnjacima, korijen, uzrok, ciljevi i posljedice“.

Istina ne dolazi sama, za istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate, istakli su sudionici skupa - naučni radnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Simpozij su organizovali Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i Institut Ibn Sina Sarajevo, uz podršku Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Smail Čekić ukazao je na razmjere zločina genocida nad Bošnjacima naglašavajući obavezu naučnih djelatnika i akademske zajednice da pažnju, osim na posljedice, usmjere na korijene, uzroke i ciljeve genocida:

Čekić: Sva raspoloživa dokumentacija, kad govorimo o tom pitanju, potvrđuje sljedeće: prvo, srpski velikodržavni projekt je, nažalost, stvarnost.

“U tom kontekstu konkretno ja tretiram pitanje srpskog velikodržavnog projekta. Sva raspoloživa dokumentacija, kad govorimo o tom pitanju, potvrđuje sljedeće: prvo, srpski velikodržavni projekt je, nažalost, stvarnost. Iako je vojno poražen u Drugom svjetskom ratu, kada je predstavljao politički program četničkog pokreta Draže Mihajlovića i izbjegličke vlade u Londonu i uporno podržavan od strane saveznika, što je posebna tema za sebe, taj projekt je ponovo obnovljen 80-ih godina 20. stoljeća i 90-ih godina tog istog stoljeća on je eskalirao”, navodi Čekić.

Projekat ima dva međusobno povezana elementa, tvrdi Smail Čekić:

“Prvi je teritorijalna ekspanzija, odnosno osvajanje tuđih teritorija, uključujući i osvajanje BiH. I drugi element jeste istrijebljenje naroda - riječ je o genocidu, odnosno zločinu nad zločinima, uključujući i genocid nad Bošnjacima u BiH radi konačnog rješenja muslimanskog pitanja.”

Mediji i međunarodna zajednica


Na simpoziju su, između ostalih, predstavljena istraživanja i o sociopsihološkim elementima zločina genocida, medijskom pristupu i odgovornosti međunarodne zajednice u tom pogledu.

Jedan od istraživača, Husejin Osmanović, u svom izlaganju je kazao da, pored pojedinaca, i države mogu biti odgovorne za zločin genocida.

Osmanović: Uzimajući prirodu i način vršenja zločina genocida, on se ne može vršiti od strane pojedinaca ili grupe pojedinaca - to je planski zločin.

“Svjedoci smo presude Međunarodnoga suda pravde u predmetu BiH i Srbija i Crna Gora za zločin genocida, gdje Sud nije oglasio Srbiju odgovornom za izravno činjenje, odnosno za saučesništvo u zločinu genocida u BiH, već je oglasio Srbiju odgovornom samo za nespriječavanje, odnosno nekažnjavanje počinitelja zločina genocida. Ja u konačnici govorim da postoji međunarodna odgovornost, da je ona dokaziva glede država u međunarodnom pravu, da isto tako kao što pojedinac može biti krivično odgovoran na međunarodnoj razini za zločin genocida, također i država može imati međunarodnu odgovornost glede ovoga zločina. Uzimajući prirodu i način vršenja zločina genocida, on se ne može vršiti od strane pojedinaca ili grupe pojedinaca - to je planski zločin i on mora biti organiziran i pripremljen od strane teritorijalno-političke organizacije kakva je država”
, rekao je Osmanović.

Radovi predstavljeni na simpoziju "Zločin genocida nad Bošnjacima - korijeni, uzroci, ciljevi i razmjere", kojem su, uz predstavnike akademske zajednice, prisustvovali i čelnici organizacija i udruženja žrtava rata, biće objavljeni u publikaciji "Znakovi vremena".

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović.
XS
SM
MD
LG