Dostupni linkovi

Veterani iz regiona promovišu pomirenje


Uništavanje zaostalog oružja u BiH, maj 2010
Uništavanje zaostalog oružja u BiH, maj 2010

Udruženja ratnih veterana iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odlučila su da formiraju Koaliciju koju čine predstavnici jednog hrvatskog i jednog srpskog udruženja veterana, kao i po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak iz BiH

Udruženja ratnih veterana iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odlučila su da formiraju Koaliciju, koja će promovisati mir i pomirenje u regionu, čiju su noviju istoriju obeležili krvavi sukobi.

Koaliciju čine predstavnici jednog hrvatskog i jednog srpskog udruženja veterana, kao i po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak iz Bosne i Hercegovine. Njihovom udruživanju, prethodilo je nekoliko godina povremenih susreta i razgovora o ratnoj prošlosti i zajedničkoj budućnosti.

Ratna prošlost na prostoru bivše Jugoslavije i danas, više od deceniju i po kasnije, opterećuje odnose stanovnika Srbije, Hrvatske i Bosne, danas susednih država. Na sve tri strane ostala su mnoga otvorena pitanja – pre svega nepoznate sudbine nestalih i nekažnjeni zločini, koja usporavaju međusobnu saradnju i put ka Evropskoj Uniji.

Dijalog su međutim uspeli da uspostave veterani, koji su rat najneposrednije osetili. Među njima je I Željko Vukelić, danas novosađanin, a pre rata karlovčanin, inače predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Iako nekada na suprotnim stranama, danas, zajedno sa mnogim drugim bivšim borcima sličnih sudbina, često zajedno sede i razgovaraju.



“Mi, kao direktni učesnici rata, ako možemo da sednemo i da pričamo na ravnopravnoj osnovi, sa uvažavanjem, poštovanjem i tolerancijom, smatramo da mogu i političari”
, kaže Vukelić.

Nakon dve godine susreta i razgovora, članovi pet udruženja boraca, nekadašnjih neprijatelja, odlučili su da formiraju Koaliciju. Cilj je da se prošlost ne ponovi.

U razgovorima učestvuje i Narcis Mišanović, predsednik Udruženja demobilisanih boraca Armije BiH. I on i Željko Vukelić kažu da u rat nisu otišli, već da je on njima zakucao na vrata. Ipak, iako nekada na suprotnim stranama, danas, zajedno sa mnogim drugim bivšim borcima sličnih sudbina, često zajedno sede i razgovaraju.

Mišanović, koji je u ratu izgubio oca i brata, priznaje da mu je to u početku to bilo teško.

“To je strašno… Strašno. Ja, iskreno da vam kažem, ljudski, to je za mene bio stres jedan… kako i šta reći tim ljudima koji su nasuprot mene bili u ratu?”
, seća se Mišanović i dodaje:

“Moram da spomenem “Centar za nenasilnu akciju Sarajevo”, koji nas je i pozvao u te projekte, treninge, da nas istreniraju i da nam pomognu u suočavanu s prošlošću. Blio je teško, ali, eto na kraju, čovjek sve te predrasude sruši.”


Da ne ginu buduće generacije


Susreti i razgovori, iako u početku teški, veoma pomažu nekadašnjim učesnicima rata, dodaje Željko Vukelić iz Novog Sada.

Djeca se igraju rata, ilustracija
“Na tim susretima smo videli da takav vid treninga, seminara, susreta, veoma dobro deluje na nas veterane… da možemo da čujemo i onu drugu stranu. Da čujemo njihove stavove, mišljenja, poglede na rat”, kaže Vukelić.

Našeg drugog sagovornika, Narcisa Mišanovića, pitamo šta ga je motivisalo da bude deo tih razgovora, a potom i Koalicije nekadašnjih boraca iz Srbije, Hrvatske i Bosne.

“Želim da pokušam ovim potezima i radom, da se više ne desi nikom, prije svega mojoj djeci da se to ne desi – da moje dijete ne doživi tragediju moju ili da ja doživim da moje dijete sutra za nekoga ili zbog nečega gine”
, ističe Mišanović.

Često se međutim pokaže da na dijalog nisu spremni baš svi nekadašnji učesnici ratova i da su predstavnici udruženja koji su se okupili u Koaliciji, zapravo tek pioniri u tim naporima.

Tako je nedavno sprečen pokušaj Udruge pravnika “Vukovar ’91.” da obiđu nekadašnji logor Stajićevo u Srbiji i tu podignu spomen-ploču. Inicijativa je dočekana uz žestoko protivljenje i proteste ratnih vojnih invalida iz Zrenjanina.

To je razlog više da Zoran Šangut, predsednik Udruge “Vukovar ’91.”, pozdravi dijalog koji su uspostavili nekadašnji borci nekoliko udruženja.

“Udruga pravnika “Vukovar ’91.” pozdravlja svaku inicijativu gde je dijalog. Mislim da trebamo voditi sva rešenja ka trajnome miru i nalaženju budućnosti, a to je upravo dijalog. Žao mi je što ’91. nije bilo više dijaloga. Ali, eto, dogodio se sukob koji se dogodio, ali nadam se da će se na svim razinama u budućnosti graditi dijalog, da ćemo priznati istinu i da ćemo procesuirati sve ratne zločine bez obzira sa koje strane iI gde su se dogodili”
, kaže Zoran Šangut

Za kraj smo Narcisa Mišanovića pitali koliko političari iz sve tri zemlje od njih mogu da nauče.

“Mnogo… mnogo… mnogo… Mnogo oni mogu naučiti. Ali, ne možemo ni njih stalno kritikovati, ima nekih poteza, počinju se otopljavati odnosi. Nije to na nivou na kom bi trebalo biti. Ali, evo neka nas gledaju i neka nas slijede to im je poruka i neka nas podrže”
, poručuje Mišanović.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG