Dostupni linkovi

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Svjedočenje o operaciji 'Pauk'


Jovica Stanišić i Franko Simatović
Jovica Stanišić i Franko Simatović
Suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavilo se svjedočenjem umirovljenog pukovnika vojne sigurnosne službe Mladena Karana. On se kao svjedok Simatovićeve obrane trudio umanjiti ulogu DB Srbije i optuženih u operaciji „Pauk“, kojom su srpske snage vratile Fikreta Abdića u Cazinsku krajinu, otkud su njegove snage potjerane od strane Armije Bosne i Hercegovine.

Svjedok Karan je ustvrdio da su na čelu operacije „Pauk“ bili oficiri Srpske vojske Krajine (SVK). Prema njegovom svjedočenju, dvije taktičke grupe su vodili pripadnici Teritorijalne obrane istočne Slavonije Milorad Ulemek Legija i Radojica Rajo Božović, dok je optuženi Franko Simatović samo predvodio grupu za elektronsko izviđanje u zapovjedništvu na planini Petrova gora.

Karan je ustvrdio da je cilj operacije "Pauk" u jesen 1994. godine bio da se vojno pomogne Fikret Abdić i spriječi humanitarna katastrofa među izbjeglicama iz zapadne Bosne zbog ulaska Petog korpusa Armije BiH na to područje:

„Mislim da je to više bila, pored napada Petog korpusa, jedna politička akcija da se svet zamisli o sudbini naroda koji ne prihvata politiku Alije Izetbegovića.“

Maxine Marcus
Maxine Marcus
Tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je predočilo dokumente iz spornog vremena koji su opovrgavali teze Karana, odnosno pokazali da Simatović nije samo elektronski izviđao, nego da je on upravo zapovijedao akcijom u kojoj su sudjelovale jedinice pod zapovjedništvom DB-a Srbije.

Tužiteljica Maxine Marcus prikazala je dnevnik operacije "Pauk" u kojem se u 15 dnevnih unosa spominje da Franko Simatović određuje vojne ciljeve i bavi se rasporedom snaga.

Karanova uloga

Kako bi diskreditirala svjedoka i pokazala pristranost njegovog svjedočenja, tužiteljica je ukazala na Karanovu ulogu u zauzimanju Vukovara 18. studenog 1991. godine i pokolju oko 200 zarobljenika, odnosno njegovo saznanje kao vojnog obavještajca o zločinima Željka Ražnjatovića Arkana, za kojeg optužba tvrdi da je također bio pod zapovjedništvom DB-a Srbije:

„General Vasiljević je svjedočio u predmetu Milošević rekavši da je bio obavješten o ulozi TO-a ua završanoj fazi preuzimanja Vukovara i o ubojstvima i nestanku stotina zarobljenika iz vukovarske bolnice i kasarne JNA. Da li je vaše svjedočenje da vi ustvari ništa o tome niste čuli?„

Svjedok: "Ponovo tvrdim, u to vreme ta aktivnost meni nije bila poznata jer smo se mi već pripremali za povratak za Beograd,a kasnijesam saznao kako se to odigralo.“

Podsjetimo: operacija Pauk se ne spominje u optužnici protiv Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića, ali je, prema tužiteljstvu, pokazatelj logističke pomoći DB-a Srbije ratnim operacijama prilikom kojih su se dogodili zločini, za što optuženi odgovaraju po zapovjednoj odgovornosti. Primjer djelovanja DB-a i njezine ulogu u prvom većem zločinu, tužiteljstvo pak smatra pogubljenja na Ovčari:

„Postupci TO-a i Arkanovaca u daljnjem naporu uklanjanja nesrpskog stanovništva iz tih područja Hrvatske je bilo nešto čime je upravljano, na šta je utjecano, za što su dobavljanje zalihe, što je financirala i što je naložila srpska DB, konkeretno optuženi Jovica Stanišić i Franko Simatović. Imate li komentar na to?“

Svjedok: Moraću da vas razočaram jer u to vreme trajanja vukovarske operacije još uvek postoji SFRJ, još uvek postoje zakoni SFRJ i prema njima se i moralo postupati.“

Suđenje se nastavlja idući utorak daljnim postupkom obrane Simatovića.

*********
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Bosanska Posavina: Žrtve u pravnom vakuumu čekaju pravdu
Tužbe Livnjaka: Koliko košta dan u logoru
Mine u BiH i dalje vrebaju na svakom koraku
Goraždanska ljudska priča Meme i Nedeljka
Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Svjedočenje o operaciji 'Pauk'


*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG