Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću nastavljeno iskazima svjedoka iz Zvornika


Radovan Karadžić u sudnici
Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je nakon trotjedne ljetne pauze. Kao novi svjedok haške optužbe za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini iskaz je dao zaštićeni svjedok pod pseudonimom KDZ 555, bivši član Srpske demokratske stranke iz Zvornika. Tijekom glavnog iskaza on je potvrdio kako je lokalno čelništvo SDS-a prije izbijanja sukoba dobilo uputstva od stranačkog vrha kojem je optuženi bio na čelu.

Tužiteljstvo je zaštićenog svjedoka podsjetilo na sastanak stotina članova SDS-a u
sarajevskom hotelu Holiday Inn, potkraj 1991. godine. Na njemu se, prema svjedokovim riječima, raspravljalo o ostanku u Jugoslaviji, no potvrdio je kako su visokim lokalnim dužnosnicima SDS-a podijeljeni dokumenti poznati kao Varijanta A i B.

Oni su, prema tužiteljstvu, predstavljali plan za razdvajanje srpskog od bošnjačkog i hrvatskog naroda, odnosno etničko čišćenje za koje je Karadžić optužen po zapovjednoj odgovornosti kao predsjednik SDS-a, a kasnije i Republike Srpske:

„Učesnicima nisu podijeljeni dokumenti nikakavi. Ja nisam dobio nikakav dokument, ali sa dolaskom u Zvornik saznao od predsjednika SDS-a da je on dobio neki dokument, koji smo kasnije zajedno pročitali. On je imao u sebi razradu nekih teza kako se ponašati u kriznim situacijama i imao je varijantu A za opštine gdje je većinsko srpsko stanovništvo, i varijantu B gdje su Srbi bili u manjini.“
Zaštićeni svjedok je potvrdio kako su se novoformirane lokalne vlasti u Zvorniku vodile uputstvima vrha SDS-a.

Prema tužiteljstvu, kao i nekim dosadašnjim svjedocima optužbe, samo par dana od izdavanja spornih uputstava počelo se sa formiranjem srpskih kriznih štabova. Prvi je stvoren upravo u Zvorniku gdje je došlo do izdvajanja bosanskih Srba iz organa vlasti, osnivanja srpske općine, te formiranja paravojnih jedinica poput zloglasnih Žutih osa, čiji su brojni pripadnici u poratnim godinama procesuirani za ratne i ostale zločine.

Zaštićeni svjedok je potvrdio kako su se novoformirane lokalne vlasti u Zvorniku vodile uputstvima vrha SDS-a:

„Mi smo taj papir poslije na opštinskoj varijanti razmatrali i ocijenili smo da je nešto što nije loše za primijeniti na lokalnu sredinu kao što je Zvornik i mislim da smo u tom planu B neke stvari malo korigovali, neke smo izbacili, one koje nismo mogli primijeniti , ali smo jedan dio tih stvari usvojili i prihvatli kao dobru ideju.“

Vlasnički odnosi

Tijekom unakrsnog ispitivanja, bivši dužnosnik SDS-a u Zvorniku svom je bivšem stranačkom šefu Karadžiću potvrdio niz teza o naoružavanju bošnjačke i hrvatske strane kako bi se relativizirala odgovornost za napad na Zvornik. Također, uz prebacivanje krivnje, optuženi je ustvrdio kako su izbjeglice bili ratna pojava, a ne osmišljena strategija protjerivanja nesrpskog stanovništva, što tvrdi tužiteljstvo.

Karadžić: A nije došlo ni do kakve promene vlasničkih odnosa, odnosno prirode vlasništva nekretnina u opštini Zvornik tokom celog rata – je li tako?
Uz prebacivanje krivnje, optuženi je ustvrdio kako su izbjeglice bili ratna pojava, a ne osmišljena strategija protjerivanja nesrpskog stanovništva, što tvrdi tužiteljstvo.

Svjedok: Vlasnički odnosi su ostali nepromijenjeni, a znam da je lokalna vlast privremenim rješenjima napuštenu imovinu dodjeljivala Srbima koji su izbjegli sa teritorije Federacije.

Karadžić: I oni su bili dužni da je čuvaju i da je vrate kada za to dođe vreme. Da li su je vratili i muslimanima u Kozluku i muslimanima u Diviču?

Svjedok: To je pisalo u rješenjima i ta imovina je uglavnom vraćena.

Karadžić je pokušao osporiti i tvrdnje tužiteljstva kako su paravojne jedinice pozvane u Zvornik, kao i neke druge općine, od strane SDS-a da bi provele etničko čišćenje. Prema optuženom, paravojne jedinice su dolazile same te iskoristile naivnost lokalnih srpskih vlasti koje su im vjerovale da su se došle boriti, a ne činiti zlodjela.

Karadžić: Da li je tačno da vi niste uvek mogli da razlučite ko je ko od ovih koji su se pojavljivali da pomažu?

Svjedok: S obzirom da su bili kao država u državi, a niko od nas nije imao ni približno nekog iskustva, vojnog ili bilo kakvog, u tim kriznim situacijama, malo smo svi, krizni štab,ponašali onako kao naivne ovce. Ko god naiđe i predstavi se da je neki faktor, predloži nam nešto, mi mislimo da je to dobro. I zbog toga ovi koji su dolazili sa strane i predstavljali se, oni su nam haos još povećavali.

Iza KDZ 555, kao sljedeći, iskaz je dao još jedan zaštićeni svjedok haške optužbe pod pseudonimom KDZ 340, također vezano uz zauzimanje Zvornika i događaja koji su potom uslijedili.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG