Dostupni linkovi

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću svjedočio bivši zapovjednik obrane Škabrnje


Jovica Stanišić i Franko Simatović
Jovica Stanišić i Franko Simatović
Priredio: Goran Jungvirth

(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Na haškom suđenju srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću svjedočio je Marko Miljanić, bivši zapovjednik obrane Škabrnje, mjesta koje je, po njegovim riječima, 1991. godine sravnjeno sa zemljom napadom snaga JNA, Martićeve milicije i srbijanskih specijalaca. Stanišić i Simatović optuženi su za naoružavanje i ostalu logističku podršku vojnim i paravojnim srbijanskim jedinicama tijekom ratnih operacija u Hrvatskoj i BiH.

Škabrnja, u zaleđu pokraj Zadra, sravnjena je sa zemljom kako bi poslužila za primjer drugim hrvatskim mjestima u takozvanoj Krajini, izjavio je svjedok Miljanić koji je kao bivši časnik Jugoslavenske narodne armije vodio obranu spomenutog mjesta. Sve je počelo bombardiranjem. Dijalog tužitelja i svjedoka:

TUŽITELJ: Kojim su snagama pripadali ti zrakoplovi?

SVJEDOK: Snagama Jugoslavenske narodne armije.

TUŽITELJ: Šta su tim kazetnim bombama gađali ti avioni dana 18. novembra 1991.?

SVJEDOK: Prve su bombe pale oko škole - školu, a onda ostalo, crkvu i sam centar sela.

Nakon zračnog napada četiri vojna helikoptera dovezla su oko 150 specijalaca koje je svjedok prepoznao po vojničkim beretkama i lakom naoružanju s prigušivačima. Prema njegovom iskustvu iz JNA, svjedok je prepoznao akciju kao stratešku operaciju uz manevar takozvanih kliješta, odnosno potpunog opkoljavanja i uništavanja kako bi se zastrašila druga okolna sela, te primorali stanovnici da napuste domove:

„Napravili su tako što su najprije bombardiranjem iz artiljerijskih oruđa omekšavali, tj. zastrašivali da ljudi pobjegnu u podrume, a onda su sa brzim tenkovskim snagama i pješaštvom i helikopterima izvršili opkoljavanje i te iste mještane - civile i pripadnike pričuvnog sastava MUP-a i ostale izvlačili i ubijali ih.“

U Škabrnji, koja je sravnjena sa zemljom, srbijanske snage su ubile najmanje 38 civila, među kojima su bili i brat, djed, te nekoliko rođaka svjedoka. Miljanić je na zahtjev optužbe opisao mnoštvo strašnih primjera ubijanja muškaraca kojem su svjedočile preživjele zatočene žene - poput ubojstva Ante Ražova, brijača koji je radio u Zadru:

„Nažalost, moja je majka isto gledala što su od njega radili. Bio je tamo uhvaćen živ, razbijali su ga od asfalt. Došao je jedan pripadnik - moja majka ni te žene druge ne znaju o kome se radi - prislonio mu oružje na glavu, opalio metak, izvadio nož i odrezao mu uho i zamotao ga u papir i stavio u džep. Bacili su ga u jedan plot, u jednu tamo živicu. Bio je još živ, još se tamo jadan mučio dugo, više od sat vremena. Tu je bilo 20 žena koje su bile zarobljene, svjedoci.“


Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana Stanišića i Simatovića željela je prikazati kako je napad na Škabrnju bila vojna operacija Ratka Mladića, koji je krajem 1991. zapovijedao Kninskim korpusom. Obrana je pokušala uzdrmati zaključke svjedoka o njegovim saznanjima kako se radilo o strateškoj operaciji sa ciljem zastrašivanja bez ikakvog pravog vojnog cilja i činjenicom da nije mogao potvrditi odnose između JNA, Martićeve milicije, paravojske i specijalaca, niti precizirati kojoj su formaciji pripadale specijalne jedinice koje su ušle u selo.

Optuženi Stanišić nije se ni ovaj put pojavio u sudnici, ali je suđenje nastavio pratiti preko video linka, iz posebne prostorije pritvorske jedinice u haškom Sheveningenu. Nakon Miljanića, koji je već svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću, optužba je izvela zaštićenog svjedoka čiji je iskaz započet na sjednici zatvorenoj za javnost.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Nova optužnica za zločine u Dubrovniku

Mladi protiv svih vidova diskriminacije

Većina građana se protivi izručenju Mladića

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG