Dostupni linkovi

Tihić svjedočio na suđenju Stanišiću i Simatoviću


Jovica Stanišić i Franko Simatović
Jovica Stanišić i Franko Simatović
Autor: Goran Jungvirth

Na haškom suđenju bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću protekli tjedan je svjedočio Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije i Doma naroda Skupštine BiH o torturi koju su mu priuštili specijalci iz Srbije.

Tihić, koji je 1992. godine bio u čelništvu bošnjačke nacionalne stranke SDA u Bosanskom Šamcu, našao se među prvima na udaru srbijanskih snaga kada su 17. travnja nasilno preuzele vlast. Tihić je ispričao kako je tada uhićen, nakon čega je počelo maltretiranje i prebijanje u policijskoj stanici i štabu Teritorijalne obrane od strane specijalaca iz Srbije:

„Tamo sam bio smješten u jednoj prostoriji gdje su me ispitivala dvojica koji su se sebe predstavili kao Arkanovi tigrovi. Tukli su me. Ne mogu vam detalje pričati šta je i kako bilo, ne znam koliko je potrebno, ali su rekli da su oni to. Znam da su zvali nekoga u Valjevu, neku djevojku - sjećam se dobro. Dok mene tuče, on okrene telefonsku slušalicu da ona čuje kako oni rade svoj posao.“

Jedinica za specijalne operacije ili Crvene beretke je, prema optužnici, bila elitna jedinica Službe državne bezbednosti koju su optuženi osnovali 1991. godine za vođenje tajnih operacija izvan Srbije. Tihić je posvjedočio kako su se i lokalni bosanski Srbi bojali specijalaca iz Srbije, koji su, prema tužiteljstvu, bili pod zapovjedništvom optuženih obavještajaca:

„Jer su odmah vidjeli da se radi o ljudima sklonim zločinima, sklonim kriminalu, kojima nije ništa ubiti, s čime se onda lokalni Srbi nisu slagali. Oni koji bi eventualno pokazali neslaganje, ili koji bi pokazali jednu toleranciju spram nas zatvorenika, onda su imali probleme s tim specijalcima iz Srbije.“

U ŠAMCU JE BILO NAJGORE

Tihić je ispričao kako je u svakodnevnim premlaćivanjima njega i ostalih zatvorenika, te pljački Bošnjaka u Bosanskom Šamcu sudjelovao, zajedno s drugim pripadnicima Crvenih beretki, i Zvezdan Jovanović, koji je osuđen za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003.:

„Oni su imali drugačije uniforme za razliku od ovih drugih, da kažem domaćih - da li to bila srpska teritorijalna odbrana, da li do bila srpska policija, da li to bila JNA - a oni su imali šarene uniforme. Znači imali su drugačije iniforme, imali su drugačije oznake i govorili su ekavski. Po tom smo znali da nisu iz Bosne.“

Prema riječima svjedoka, zapovjednik Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu bio je Dragan Đorđević, zvani Kapetan Crni, za kojeg je čuo da je bio umirovljeni pripadnik saveznog SUP-a, te da je odgovarao nekom u Beogradu. Krajem svibnja 1992. Tihić je prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici gdje se tortura i premlaćivanje nastavilo sve do razmjene u kolovozu iste godine:

„U Šamcu je bilo najgore. Najgore je u Bosanskom Šamcu bilo jer svaki momenat mogli su doći da te ubiju i stalno si bio izložen fizičkom maltretiranju. Možda sam ja više batina dobio u Sremskoj Mitrovici, ali u Sremskoj Mitrovici se znao, da tako kažem, nekakav red. Mogao si dobiti batina koliko hoćeš, i to se dobijalo poslije doručka i večere, ali ipak nije mogao neko doći s pištoljem da te ubije, da te izvede, kao što su to ovi radili u Šamcu. U Šamcu je bilo najgore.“


Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana optuženih je pokušala poljuljati sigurnost svjedoka u njegovu tvrdnju kako su baš glavnu riječ u svemu vodili specijalci, koji su, prema optužnici, bili po zapovjedništvom Stanišića i Simatovića.

Naime, obrana je pokušala ukazati kako su u Bosanski Šamac ušle mnoge snage, te da su svi bili izmiješani, a da je glavnu odgovornost za preuzimanje mjesta, te zapovijedanje nakon ulaska srbijanskih snaga imala JNA, a ne specijalci. Suđenje se nastavlja izvođenjem novog svjedoka optužbe.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Uskoro optužnice za zločine u logoru Silos?

Ukidanje pritvora Stuparu skandalozno

Osumnjičeni za ratne zločone u državnim institucijama

Predlog Rezolucije o Srebrenici još nije stigao do poslanika

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG