Dostupni linkovi

Šešelj optužio zapadne tajne službe da ga žele ubiti


Šešelj u sudnici 7. veljače 2012.
Protekli tjedan tijekom haške administrativne rasprave o zdravstvenom stanju, optuženi vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj optužio je britanske, američke i francuske tajne službe da ga se trude ubiti kako ne bi dobio izbore u Srbiji. Šešelj je kao potkrijepu svojih teza spomenuo i njemu „omiljeni“ Wikileaks, u kojem se navodno spominju sastanci između tajnih službi u vezi sa onemogućavanjem optuženoga.

Optužbe da ga se želi ubiti Šešelj je izrekao haškim sucima objašnavajući svoje zdravstveno stanje, zbog čega je i zakazana rasprava. Više puta specijalisti, koje je angažirao sud, ustanovili su da je Šešelj gojazan preporučivši mu dijetu. No on je to negirao u sudnici i ovoga puta pripisujući negativne rezultate analiza rada njegove jetre navodnim pokušajima da ga netko otruje:

„I ne može to lekovima da se zaustavi. I dalje imam aritmiju, i dalje imam tahikardiju. Aritmija mi se nikad nije ni zaustavljala. I ovo kad ste vi govorili o navodnom problemu gojaznosti, ja sam imao aritmiju. To ste ignorisali. Ignorisali ste i nalaz ruskog lekara gospodina Avdejeva o problemima disanja prilikom spavanja. I onda dolazi, iz novina to saznajem, odnosno sa televizije, da ste izdali nalog da dođe ruski lekar da me pregleda. E ja sam na to reagovao. Ruski lekar može da dođe da me pregleda po mom zahtevu.“

Pregaziću tužilaštvo argumentima

Šešelju je zbog nedavnih problema sa srcem ugrađen defibrilator, a suci i dalje očekuju zdravstveni izvještaj o njegovom stanju.

Šešelj je skoro devet godina u haškom pritvoru, a od jeseni 2007. mu se sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH (1991.- 1993). Završne riječi u suđenju zakazane su za početak ožujka ove godine (07. 03. 012.)

Predsjedavajućem sucu Jean Claude Antonettiju na kraju administrativne rasprave Šešelj je poručio kako će Srpska radikalna stranka i bez njega ostvariti dobar rezultat:

„Ja sam jednu stvar svestan. Ako budem živ 5. marta, ja ću pregaziti pravnim argumentima tužilaštvo, potpuno pregaziti. A šta ćete vi posle odlučiti, to nek drugi razmišljaju. Eto vam zadatak da me sprečite da pobedim na izborima - i vi ćete taj zadatak ispuniti, ali mene ne možete pobediti. Ne može niko od vas izaći čist iz ove situacije. To je suština. Ne možete čistih ruku izaći. Ja imam toliko argumenata kojima ću to sprečiti.“

Budući da ga se procesuiralo i za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka, Šešelja se upozorilo da ih tijekom svojih završnih riječi ne spominje ili će se prijeći na sjednicu zatvorenu za javnost.

*****

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG