Dostupni linkovi

Procesi i svjedočanstva o seksualnom nasilju tokom rata u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Misija OSCE-a u BiH ocjenjuje da seksualno nasilje nije samo pitanje žena ili privatna stvar nego se ubraja u red najgorih zločina koji su počinjeni u nasilnim konfliktima.

Kažu kako bez procesuiranja ovih krivičnih djela na teritoriji Bosne i Hercegovine pravda neće biti u potpunosti ostvarena.

Lejla Kaplar, pravna savjetnica, ističe da je zbog toga važno da su predstavnici vlasti svjesni činjenice da žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja pate od dugotrajnih fizičkih i psihičkih posljedica, a procesuiranje počinilaca predstavlja samo jedan dio ka dugotrajnom i složenom procesu ozdravljenja.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima UN-ovog Komiteta za borbu protiv mučenja i seksualnog nasilja u ratu, silovano je oko 50.000 žena. Najveći broj u istočnoj Bosni i Bosanskoj Krajini. One su danas odbačene jer ih, kako kažu, društvo ne prihvata, piše u tekstu Svjedočanstva žrtava seksualnog nasilja tokom rata.

Presude su, međutim, izrečene samo u 12 predmeta, a žrtve seksualnog nasilja još uvijek su nezaštićene, stigmatizirane, diskriminirane u društvu, a nerijetko i na ivici egzistencije. Više možete pročitati u tekstu Spora pravda za žrtve silovanja tokom rata u BiH.

Pored žena, tokom rata u Bosni i Hercegovini silovani su i muškarci. Procjenjuje se njih nekoliko stotina. Zbog patrijahalnog, kakvo je bosanskohercegovačko, društva, o ovim zločinima se šuti. Istovremeno, nije podignuta nijedna optužnica za seksualno zlostavljanje muškaraca, a psiholozi upozoravaju da žrtve o tom problemu moraju govoriti jer je to jedini način da prevladaju traume. Detaljnije u prilogu
Silovani muškarci rijetko progovore o svojoj traumi.

Oko 40 posto svih optužnica podignutih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju tereti optužene, između ostalog, za silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, za šta je do jula 2009. osuđeno 35 optuženih.

Šest predmeta koji su sadržavali seksualno nasilje prebačeni su na Odjel za ratne zločine Suda BiH. Pored njih, do sredine prošle godine pred tim odjelom, prema podacima nevladinih organizacija, 20 osoba je optuženo za seksualno nasilje tokom rata. Problem straha faktor je koji utiče na procesuiranje i svjedoke, navodi se u tekstu Procesi za seksualno nasilje tokom rata pred bh. sudovima.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG