Dostupni linkovi

Mladi u Crnoj Gori: Utvrditi istinu o zločinima devedesetih


Mladi, ilustracija
Mladi, ilustracija
Odnos prema zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka teret je s kojim će se mlade generacije na ovim prostorima još godinama suočavati.

Mladi Crnogorci koji su o inicijativi za REKOM razgovarali na skupu u Podgorici odlučni su da treba utvrditi istinu kao zalog za budućnost i pomirenje.

Stevan je iz Podgorice, student je i rođen je u vrijeme kada je počinjao rat na prostoru bivše Jugoslavije. Pitali smo ga koliko zna o ratu i počinjenim zločinima.

"Kao i svi mi, čini mi se da znam dosta budući da živimo u Crnoj Gori i upućeni smo na to. Postoji priča o toj temi u medijima i dan danas je priča o ratnim zločinima aktuelna jer na prostorima bivše Jugoslavije nijesmo svi stekli neki zajednički stav o svim uzrocima tog rata i njegovim posljedicama"
, kaže Stevan.

Rešad ima 23 godine i dolazi iz višenacionalnog Bijelog Polja.

"Vrlo malo znam o tome. Svi znamo da priča o ratnim zločinima u našem formalnom obrazovanju ne postoji. Sve što možemo da saznamo ide preko televizije, ili se o tome priča u nekoj specijalnoj emisiji ili kada je godišnjica nekog događaja iz tog perioda. Danas sam ovdje naučio mnogo više o ratnim zločinima koji su počinjeni nego za cijeli ovaj period prije putem Javnog servisa ili putem školovanja"
, navodi Rešad.

I Stevan i Rešad smatraju da treba utvrditi istinu o događajima iz ratnih 90tih jer će to biti najbolja zaloga za njihovu i budućnost njihovih vršnjaka u regionu.

Evo kako komentarišu činjenicu da su autori krilatice ,,rat za mir,, i danas kao i tada na visokim pozicijama u državi:

"Baš sam o tome ovdje razgovarao sa kolegama i kao većina mislim da je vrijeme da što prije steknemo neke nove političke elite koje nijesu opterećene nekim teretima iz prošlosti i koje će uspjeti da dovrše taj proces pomirenja Crne Gore i ostalih naroda"
, kaže Stevan.

Istina preduslov pomirenja


Rešad kaže da su nedovoljna prazna izvinjenja žrtvama zločina od pojedinih crnogorskih političara koji su tokom 90tih bili na najvišim funkcijama u državu.

"Pa baš zbog toga što su tu u pitanju riječi mislim da to ne može nikome da ublaži bol. Mislim da samo djelima i izvođenjem okrivljenih pred lice pravde samo se tako može donekle ublažiti bol oštećenih u tim ratnim zločinima. To što oni među sobom dodjeljuju nagrade za mir, njihova izvinjenja ništa ne postižu"
, kaže Rešad.

Član regionalne incijative za REKOM, novinar i reditelj Darko Ivanović poručio je mladima da oni imaju sreće da ne proživljavaju ono što su mladi tokom 90 tih morali da prožive.

Ivanović, međutim, ukazuje da mladi danas imaju možda i teži zadatak – da se suoče i osude nedjela onih koji su u ime Crne Gore 90 tih vodili ratove za mir i da ne dozvole da zločini budu zaboravljeni.

"I zato ja non stop govorim da je REKOM strahovito bitna stvar, super stvar, da je cool stvar jer REKOM ne dozvoljava da se zaboravi ono za šta bi političari iz regiona, uključujući našeg premijera i gotovo cijelu vrhušku u vlasti voljeli da se zaboravi"
, kaže Ivanović.

Daliborka Uljarević iz Centra za građanskog obrazovanje takođe ukazuje da je istina ono što je ključni preduslov za pomirenje na prostorima koji su bili zahvaćeni ratom.

"Mi prosto moramo da imenujemo zločince, da ih procesuiramo i da uvažimo patnju žrtava, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadale jer u protivnom nosićemo jednu vrstu kolektivne krivice koja je neprihvatljiva i kojom ćemo opteretiti neke generacije koje dolaze. Hajde da pokušamo da vjerujemo u brzinu nekih društvenih gibanja pa da vjerujemo da će i naše generacije vidjeti možda uspjeti da vide raščišćavanje svega ovoga"
, zaključuje Daliborka Uljarević.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG