Dostupni linkovi

Svjedok Šainović o Župljaninovom (ne)informisanju


Svjedok Goran Šainović
Svjedok Goran Šainović
Na suđenju bivšim visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu iskaz je protekli tjedan dovršio Goran Šainović, bivši pripadnik obavještajne grupe "Miloš", koja je tijekom rata djelovala pri Centru službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka, sa zadatkom izvještavanja Državne bezbjednosti (DB) Srbije.

Nakon što je prethodno kao svjedok obrane opisao kako je Župljanin bio iznenađen izvještajem o lošim uvijetima i zloupotrebama ovlasti u logorima Omarska i Keraterm, odnosno da je za njih prvi put čuo kada mu je voditelj grupe „Miloš“ to spomenuo, tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja željelo pokazati kako je optuženi bio svega itekako svjestan već i prije.

Šainović je različito od svog šefa, vođe grupe „Miloš“, Predraga Radulovića, sudu opisao kako je Župljanin, saznavši za informacije o stanju u logorima, rekao kako će sve učiniti u njegovoj moći kako bi to provjerio i zaustavio.

Podsjetimo: Radulović je kao svjedok tužiteljstva prošle godine opisao kako su prilikom povratka iz logora sreli šefa CSB-a Banja Luka Stojana Župljanina koji mu je, čuvši informacije o lošem stanju u Omarskoj i Keratermu, odgovorio: „Radule, rat je - i takve se stvari događaju“.

Kako bi pokazalo da je Župljanin bio svjestan svega što se događalo na terenu, tužiteljstvo je predočilo Šainoviću izvještaje koje je grupa „Miloš“ slala i u Srbiju, kao i vlastima bosanskih Srba.

„Vidjećete na kraju dokumenta da je on potpisan riječju Miloš“, rekao je tužitelj Matthew Olmstead.

Svjedok: Da, vidim.

Tužitelj: Između ostalog izvještava o tome da je načelnik CSB-a Prijedor bio umiješan u ubistvo velikog broja muslimanskih građana u Korićanskim stijenama.

Lažni izvještaji

Unatoč tome što je priznao da su oba prikazana dokumenta ista, Šainović nije želio potvrditi kako je istu obavijest o zločinima, u koje je umiješan šef prijedorskog Centra službi bezbjednosti Simo Drljača, dobio i Beograd, kao i zapovjedništvo MUP-a Republike Srpske:

„Ne, nije tako. Meni je žao što vas moram demantovati, ali ja sam ovdje uočio neke nelogičnosti i neke čudne stvari, da se tako izrazim. Ja ovaj izvještaj ne prepoznajem kao izvještaj grupe ’Miloš’, kojoj sam pripadao u to vrijeme sigurno, jer ovdje vidim rukopis koji je meni nepoznat. Znači Miloš je dopisano rukom, nije kao što smo mi radili najčešće pisaćom mašinom. Ponekad je bilo dopisano rukom, ali rukopisom čovjeka koji je bio član grupe. Vjerujte, ovaj rukopis je meni nepoznat i nije mi poznato da smo kao grupa ’Miloš’ ikada slali zabilješke ovog formata.“

Tijekom rasprave o paralelnom izvještavanju Srbije i vlasti bosanskih Srba raspravljalo se i na dijelovima sjednice zatvorenim za javnost u cilju zaštite tajnosti određenih obavještajnih podataka.

Kako bi podupro tezu o paralelnom izvještavanju, tužitelj je prikazao poruku DB-a Srbije MUP-u Republike Srpske u kojoj se traži da se "diskretno i hitno" poruči ministru policije Mići Stanišiću da prenese bivšem tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću određena sugeriranja u vezi s izborom kadrova. Druga poruka iz Srbije upućena grupi „Miloš“ govori o tome da se angažira optuženi Župljanin „ukoliko to bude potrebno“:

„Gospodine Šainoviću, gospodin Radulović takođe je uživao podršku gospodina Župljanina kada je slao informacije MUP-u Srbije. Da li je to tačno?“

Svjedok: To je za mene novost sad što ste rekli.

Tužitelj: Pogledajmo ovaj dokument koji je sada na ekranu. Četvrti juli 1992. je datum. Da li biste se složili da je ovo izvještaj koji se šalje MUP-u Srbije na Župljaninov zahtjev?

Svjedok: Gospodine tužioče, ja ovaj izvještaj i ovu formu s ovim potpisom prvi put u životu vidim.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG