Dostupni linkovi

Mladić u prvom pojavljivanju u Hagu odbacio 'gnjusne optužbe'


Ratko Mladić u sudnici, 3. juni 2011
Ratko Mladić u sudnici, 3. juni 2011
Na prvom pojavljivanju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio se odmah izjasniti o optužbama protiv sebe, nazvavši ih gnusnim.

Od suda je dobio uobičajenih mjesec dana kako bi proučio optužnicu s odvjetnikom nakon čega će opet stupiti pred sud kako bi izjavio – osjećali se krivim ili ne za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Sudija: Vaše ime i prezime za zapisnik:

''Ja sam general Ratko Mladić''

Optuženom Mladiću je u većini odgovora pretpretresnom sucu Alphonsu Orieu pomagao dodijeljeni odvjetnik Aleksandar Aleksić, budući da mu prema vlastitim riječima – treba duže vremena da sve shvati zbog zdravstvenog stanja. Dijalog suca Oria i branitelja:

Sudija: Gospodine Aleksiću, jeste li pročitali optužnicu zajedno sa gospodinom Mladićem?

Aleksić: Apsolutno časni sude.

Sudija: Jeste li u bilo kojem trenutku stekli utisak da on nije shvatio to što tamo piše?

Aleksić: Ne, ni u jednom trenutku časni sude.

Mladić se odbio izjasniti o svojoj krivnji, nakon sažetka optužnice, želeći ju bolje proučiti kao i materijal koji mu je uručen u pritvoru.

Mladić: Gospodine Ori, Vi ste malo stariji čovek od mene. Ja bih želio da dobijem ovo što ste pročitali, ove gnusne optužbe na mene, da to dobro pročitam, razmislim sa mojim advokatima, jer meni treba i više od mesec dana da te monstruozne reči koje ja nikad nisam ni čuo, što su u optužnici stavljene, ja to nikad nisam ni čuo niti mogu to da shvatim.

Nastavak za mjesec dana

Video: Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011

x
Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Direktan link
Predraspravni sudac Orie je zakazao novo pojavljivanje pred sudom za mjesec dana, 4.srpnja, kako bi se Mladić izjasnio o svojoj krivnji za zločine u Srebrenici i drugim brojnim općinama u Bosni i Hercegovini između 1992.i 1995.godine.

Proteklu srijedu je povodom uhićenja Mladića, glavni haški tužitelj Serge Brammertz održao novinsku konferenciju na kojoj je opisao širinu značaja razvoja situacija, i za međunarodnu pravdu i za žrtve, uz napomenu da je 16 godina dugo vrijeme za čekanje na pravdu.

''Njegovi zločini su slomili zajednicu i razderali Bosnu. Njegovo uhićenje pokazuje - da nitko ne može računati da neće biti kažnjen", izjavio je Brammertz.

''Danas smo podnijeli izmjenjenu optužnicu protiv Ratka Mladića. Uradili smo to da bismo obezbijedili da optužnica protiv Ratka Mladića odražava najnovije izmjene u sudskoj praksi Tribunala. U izmjenjenoj optužnici se isto tako daje više informacija za neke od optužbi.Tražimo od srbijanskih vlasti da nastave s poboljšanjima koji su doveli do uhićenja Mladića i želimo da se uhiti i Hadžić bez odlaganja“, izjavio je Brammertz ,zahvaljujući srbijanskom predsjedniku Tadiću, članovima Vijeća sigurnosti i timu koji je uhitio Mladića.

Na pitanje - hoće li Mladić podnijeti suđenje i što ako umre poput bivšeg srbijanskog predsjednika Miloševića - Brammertz je potvrdio zabrinutost za njegovo zdravlje, ali i naglasio da sud to ozbiljno shvaća te da će optuženi imati svu potrebnu liječničku pomoć.

''Ne sumnjam da će Mladić imati pravično suđenje i da će njegova prava biti poštovana'', rekao je Brammertz.

Također glavni tužitelj je dodatno i pojasnio kako su skratili proceduru koristeći više pisanih dokaza nego prije kako bi se suđenje obavilo u razumnom roku.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG