Dostupni linkovi

Brammertz: Prihvatamo odluku o jednom suđenju Mladiću


Serge Brammertz
Serge Brammertz
Rachel Irwin

Nakon susreta sa novinarima u Hagu ove sedmice, glavni tužlac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da neće uložiti žalbu na odluku sudaca da se održi jedno suđenje optuženom za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću umjesto dva odvojena, kao što je tražilo Tužilaštvo. Brammertz je objasnio da za takvu žalbu nema pravne osnove.

On je rekao novinarima da Tužilaštvo trenutno razmatra druge načine da proces protiv Mladića učini što efikasnijim i jednostavnijim:

„Sudsko vijeće je od nas već tražilo da razmislimo o smanjenju broja općina u jednoj od komponenti optužnice protiv Mladića, tako da trenutno vršimo analizu cijelog predmeta kako bismo vidjeli koliko je teoretski
Ovdje se ne radi samo o tome da se suđenje održi i da brzo dođemo do presude, već i da se žrtvama ponovo da mogućnost da ispričaju svoje priče.
moguće dodatno smanjiti njegov obim, a da se pri tome ne ugrozi glavni cilj - efikasno procesuiranje zločina. Naša namjera je da iznesemo dokaze za nedjela predočena u svakoj komponenti optužnice. Ovdje se ne radi samo o tome da se suđenje održi i da brzo dođemo do presude, već i da se žrtvama ponovo da mogućnost da ispričaju svoje priče.“

Ispitati ko je krio Mladića

Kako kaže Brammertz, potpuno eliminiranje jednog dijela optužnice - npr. svih općina ili opsade Sarajeva - trenutno nije opcija:

Sarajevo, građani gledaju prvo pojavljivanje Ratka Mladića u Hagu, juli 2011.
Sarajevo, građani gledaju prvo pojavljivanje Ratka Mladića u Hagu, juli 2011.
„Naravno da je, teoretski govoreći, i to jedna od mogućnosti, ali definitivno nije opcija na kojoj sad radimo. Ako se odlučimo na smanjenje obima optužnice, ono će se ticati samo smanjenja obima nekih njenih dijelova. Zasad ne planiramo odbaciti nijedan dio optužnice u potpunosti.“

Kada je u pitanju Mladićevo zdravlje, Brammertz je izjavio da on nije kompetentan da daje ikakvo mišljenje o tome da li je optuženi u stanju izdržati suđenje:

„Zasad nemamo nikakvih naznaka da Mladić neće biti u stanju prisustvovati suđenju, te stoga planiramo ovaj proces onako kako bismo ga planirali u bilo kojoj drugoj situaciji. Ipak, u svom prijedlogu smo kao jedan od razloga zbog kojih tražimo dva suđenja naveli i to kao neki plan B u slučaju da dođe do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ali sudije su donijele svoju odluku, i to je realnost.“

Na druženju sa novinarima u Hagu, Brammertz je govorio i o svojoj želji da sazna gdje se Mladić krio posljednjih nekoliko godina, te ko ga je krio:

„Veoma mi je važno da znam da li je bila istina ono što su mi srbijanske vlasti govorile tokom protekle četiri godine. Želim znati gdje se tačno skrivao Mladić svih tih godina, jer ćemo samo tako znati da li su oni koji su bili zaduženi da ga traže to istinski i činili, ili ne."

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG