Dostupni linkovi

Još se čeka na izručenje Almaza Nezirovića


Derventa
Iako žrtve sa područja Dervente očekuju da će Almaz Nezirović, osumnjičen za zločine u logoru Rabić, a danas nastanjen u Americi, biti izručen bh. pravosuđu, odgovora na ekstradicioni zahtjev još nema.

Dobojsko Okružno tužilaštvo vodi istragu protiv 52-godišnjeg Almaza Nezirovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, za ratni zločin počinjen tokom 1992. godine na području opštine Derventa.

Predsjednik derventskog Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević kaže da je bio u logoru Rabić u vrijeme kada je Nezirović bio čuvar:

„Nezirovć Almaz je skidao ljude gole, kao od majke rođene. Donio je nekakav sto na sredinu tog hangara gdje je bio zatvor - to je jedan hangar vojni koji se nalazi ispod zemlje - i onda je on znao nas da postroji u red
Nezirović je, kaže Drago Knežević, odgovoran za veliki dio zločina koji su počinjeni u logoru Rabići.

jednog po jednog, gole kao od majke rođene, i da dolazimo do tog stola, da ispružimo ruku i tri prsta kojim se krstimo i on je tukao ljude palicom po ta tri prsta. To je jedan dio koji se njemu stavlja na odgovornost, plus ostale vrste mučenja, udaranja, na raznorazne načine paćenja ljudi, tako da je on odgovoran za veliki dio zločina koji su počinjeni u logoru Rabići.“

Američke vlasti su Nezirovića uhapsile krajem juna u gradu Roanokeu u Virdžiniji, a potom optužile za zločine nad srpskim civilima koje je počinio kao čuvar logora Rabić 1992. godine.

Takođe je optužen zbog davanja lažnog iskaza prilikom podnošenja molbe za dobijanje izbjegličkog statusa 1995. godine, i zbog laganja da nikada nije počinio nikakvo krivično djelo kada je tražio američko državljanstvo.

Ako Nezirović bude osuđen za prevaru prilikom dobijanja državljanstva, procedura deportacije bi mogla da započne nakon što odsluži kaznu. Procjene su, međutim, da za ove optužbe može biti osuđen na kaznu do 15 godina zatvora.

Postupak izručenja može potrajati

Srđan Arnaut
Poslije te presude, moglo bi mu se suditi za zločine u BiH, što je tipična procedura - potvrdili su američki imigracioni službenici. Iz državnog Ministarstva pravde takođe kažu da postupak izručenja može da traje dugo.

„Još uvijek nije pravosnažno odlučeno po zahtjevu BiH jer ako je odlučeno u prvom stepenu, postoji pravo žalbe, pa sve do vrhovnog suda. Dakle, taj postupak može da traje iznimno dugo. I, naravno, nije još odgovoreno Bosni i Hercegovini na zahtjev za izručenje“, kaže zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.

Predstavnici vlasti Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Okružno tužilaštvo u Doboju u maju 2011. godine, mjesec dana uoči Nezirovićevog hapšenja, kada su se upoznali sa postupkom koji se protiv njega vodi.

Portparol Tužilaštva Slobodanka Lukić, međutim, kaže da iz Amerike nije stigla nikakva povratna informacija:

„Tužilaštvo nije zvanično obaviješteno o hapšenju osumnjičenog u SAD-u, a po ranije podnesenom zahtjevu za ekstradiciju, Ministarstvu pravde BiH dostavljeni su svi potrebni podaci od strane ovog tužilaštva.“

„Da budem iskren, ja sam optimista da će on biti isporučen Tužilaštvu BiH da mu se sudi po pravdi kao i svim drugim zločincima koji su počinili zločine“, navodi predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević.

Mediji su nedavno objavili da je Nezirović zbog lošeg zdravstvenog stanja u Sjedinjenim Državama pušten da se brani sa slobode.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.XS
SM
MD
LG