Dostupni linkovi

Taksa na golgote bivšem logorašu iz Stoca


Novčanice konvertibilne marke, ilustracija
Novčanice konvertibilne marke, ilustracija
Punih devet mjeseci Stočanin Semir Brzina bio je zatvoren u logorima HVO-a, Gabeli, Dretelju i Heliodromu. Za maltretiranja, torture i poniženja kroz koje je svakodnevno prolazio, Općinski sud u Mostaru dosudio mu je naknadu štete od 12.000 KM, odnosno 49 KM po danu.

Da cijela stvar bude šokantnija, pobrinuo se ponovno sud koji je Brzini, uz nepravomoćnu presudu, naložio da odmah plati taksu od 1.900 KM.

„Čitam presudu - 12.000, mislim 12.000 na papiru, nije to u parama da ti neko izbroiji, da ti da, i ko zna hoćeš li ikad moći - a taksa, kaže, 1.900 maraka, u roku osam dana da uplatim, ako ne uplatim u roku osam dana, 50 posto kamate na to. Znači, sad već ima platiti 2.850, tu je negdje cifra“, kaže Brzina.
Nekadašnji logoraš ponovno će se naći iza rešetaka jer novca za taksu i visoke kamate nema.

Nakon što Brzina nije uspio skupiti novac u roku od osam dana, taj iznos je uvećan za 50 posto, zbog čega će se nekadašnji logoraš ponovno naći iza rešetaka jer novca za taksu i visoke kamate nema:

„Moram izgleda plaćati što sam bio u logoru - 100 maraka se kao pika taj dan u zatvoru. Šta ću? Odležat ću 28 dana. Izgleda što sam bio u logoru, moram u zatvor. Kako li to sad hoda ja ne mogu skontati nikako.“

Brzina se za pomoć obratio i Savezu logoraša BiH, preko kojih je podnesena tužba u njegovom predmetu:

„Javio mi se gospodin Šaćir Srebrenica, zamjenik gore i kaže:’To nije u našoj nadležnosti. Našli smo vam advokata.’ Ja govorim: ’Što ste mi ga ikako nalazili? Nemam ja para da ja plaćam takse i ovo, ono. Volio bih da mi ga nikad niste našli.’ Evo već čujem slučaj - neki logoraši trebali na raspravu juče, prekjuče i otkazuju: ’Neću da mi se desi kao sa Semirom Brzinom da moram ja plaćati te takse da bih dobio neki papir.’ Ne znaš je li i vrijednosni.“

Zavisi ko vam sudi

U Savezu logoraša upoznati su sa slučajem Semira Brzine. Predsjednik Saveza Murat Tahirović kaže kako je u odnosu na ostatak Federacije najviše presuda doneseno u Mostaru, ali i da je riječ o minimalnim iznosima i nerazumljivim taksama.

Murat Tahirović
Murat Tahirović
„Nije nam samo jasno kako je moguće da neko plaća troškove ako je dobio spor. Moram priznati da su u Mostaru dosta čudne presude koje se donose, dosta su mali iznosi. Recimo, u Tuzli za 17 dana je presuda 46.000 maraka. U Sarajevu, priča se da će iznosi biti daleko veći. Sad imate presudu u Trebinju osobi koja je dobila 100.000 maraka. Imate drugu presudu u Banjoj Luci, u kojoj je naš član za neke skoro dvije godine dobio 9.000 maraka. Iako su me savjetovali advokati da to ne govorim, ali izgleda da je Dodik u pravu ono što je rekao: ’Zavisi ko vam sudi.’“, navodi Tahirović.

Ni u Savezu logoraša RS nisu zadovoljni dinamikom i presudama sudova u BiH. Vukan Kovač, iz Saveza, kaže kako se prva presuda dogodila tek nedavno, i to u slučaju Olge Draško, koja je za mučenja i torture u logoru Dretelj kod Čapljine dobila oko 100.000 KM , nepravomoćno. Radi se o prvoj presudi donesenoj u korist Saveza logoraša RS od ukupno podnesenih 536:

„Ni mi sami ne znamo kako će to da ide dalje. Mi u Trebinju imamo još četiri takve tužbe već u nekoj završnoj fazi. Znači završena su vještačenja itd. Mi smo bili prikupili nešto malo para da možemo platiti te sudske takse itd.“, kaže Kovač.

Prema Krivičnom zakonu, osudena osoba može kaznu zatvora izrečenu do godinu zamijeniti novčanom kaznom, što košta oko 100 KM po danu.

Nekadašnji logoraš, Semir Brzina nema 2.800 KM, zbog čega uskoro odlazi u zatvor na služenje kazne u trajanju od 28 dana.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG