Dostupni linkovi

Svjedočenje o sukobljavanju FARK-a i OVK


Zaštićeni svjedok 77 na suđenju zapovjednicima OVK, rujan 2011.
Zaštićeni svjedok 77 na suđenju zapovjednicima OVK, rujan 2011.
Haško suđenje bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju nastavilo se nakon trotjedne pauze iskazom još jednog u nizu zaštićenih svjedoka koji je svjedočio pod pseudonimom 77.

On je kao bivši pripadnik FARK-a, Oružanih snaga Republike Kosovo bliskih političaru Ibrahimu Rugovi, opisao nekoliko incidenata sa pripadnicima OVK-a polovicom 1998. godine, nakon čega je pobjegao u zapadne zemlje bojeći se da ne bude ubijen.

„Mislio sam da nitko neće saznati jesu li me ubili Albanci ili Srbi“, opisao je bivši pripadnik FARK-a zašto je pobjegao s Kosova nakon što su pripadnici njegove, 134. brigade nekoliko puta napadnuti od strane vojnika OVK, predvođenim optuženima Haradinajem i Balajem.

Prema iskazu, optuženi su naredili zapovjednicima brigade FARK-a, koja se došla boriti protiv terora srbijanskih paravojnih formacija, da se vrate u Albaniju od kuda su i došli sa 250 lako naoružanih ljudi:

„Kad su ljudi izašli sa sastanka Tahir Zemaj nam je svima saopštio da ima nekih problema, da nam je izdato naređenje da se vratimo u Albaniju i da ne napredujemo dalje kroz Kosovo.“
Svjedočenjem svjedoka 77 tužiteljstvo je željelo prikazati kako su optuženi ostvarivali udruženi zločinački poduhvat zločina nad civilima raznih nacionalnosti uspostavljanjem potpune kontrole nad operativnom zonom Dukađin.

Svjedočenjem svjedoka 77 tužiteljstvo je željelo prikazati kako su optuženi ostvarivali udruženi zločinački poduhvat zločina nad civilima raznih nacionalnosti uspostavljanjem potpune kontrole nad operativnom zonom Dukađin.

To su, između ostalog, prema optužnici, željeli postići i isključujući snage FARK-a iz borbenih djelovanja, čijih su pet pripadnika oteli i ubili, a neke zlostavljali i ranjavali. Glavni incident zbog kojeg je zaštićeni svjedok 77 došao svjedočiti opisan je na sjednici zatvorenoj za javnost, no neki su opisani na otvorenoj, poput ranjavanja Adema Lokaja od strane optuženog Balaja, zvanog Toger:

„To sam saznao od sina dotične osobe koji je putovao u svojem automobilu. Njemu je Toger naložio da stane. No, nije mogao stati upravo tamo gdje mu je Toger bio naložio, nego se vozilo zaustavilo nekoliko metara dalje. Toger je tada prišao vozilu i uperio u njega pištolj i rekao mu je:’ Kada ti kažem stani, onda ti moraš stati tamo gdje ti kažem, a ne par metara dalje.’ Prije negoli je to izgovorio ispalio mu je hitac u stopalo i onda je tek rekao: ’Moraš stati tamo gdje ti kažem.’“

Obrana o navodnoj suradnji OVK i FARK-a

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana Haradinaja je željela prikazati kako je 134. brigada FARK-a stigla na Kosovo kako bi preuzela vlast, no zaštićeni svjedok 77 je naglasio kako su dobili od svojih zapovjednika isključive naredbe da ne odgovaraju na incidente pripadnika OVK jer ne žele izazvati bratoubilački rat.

Tužitelj Ben Emerson na suđenju zapovjednicima OVK, rujan 2011.
Branitelj Ben Emerson trudio se tijekom unakrsnog ispitivanja prikazati i kako je OVK djelovala zajedno s FARK-om, a ne borila se protiv njega zbog prevlasti na području, kako su naznačili svjedok i tužiteljstvo:

Branitelj: No nakon 10. jula sporazum je postignut i jesu li se ujedinile ili ne? Te su se snage borile rame uz rame, zar ne?

Svjedok: Nikad ih nisam vidio rame uz rame. Koliko se sjećam, terotorij je podijeljen na dva dijela - od Bistrice i Luke i dalje je bilo područje pod Haradinajovom komandom. Od Bistrice na onu stranu bilo je pod FARK-ovom komandom, kako ja to znam, ne mogu reći što ne znam.

Iza zaštićenog svjedoka 77 tužiteljstvo je kao novog svjedoka na dijelom ponovljenom suđenju zapovjednicima OVK dovelo proteklog tjedna i Mehmeta Togala, turskog policajca koji je 2002. godine kao pripadnik odjela za narkotike UNMIK-a na Kosovu pretresao kuću Idriza Balaja.

Tada je pronašao bilježnicu za koju tužiteljstvo tvrdi da je Balajev ratni dnevnik, no i ovo sudsko vijeće ga je ponovno odbilo uvesti u sudski spis kao mogući dokaz – uz tvrdnju da nije dokazano da se radi doista o Balajevom rukopisu.

Iza turskog policajca zaštićena svedokinja pod pseudonimom 76 opisala je kako je član njezine obitelji 1998. godine dva mjeseca premlaćivan i maltretiran u logoru OVK u Jablanici, objektu u kojeg su, prema optužnici, dovođeni civili raznih nacionalnosti, te tamo maltretirani ili ubijani.

Njezin iskaz o premlaćivanju rođaka pod optužbom da surađuje sa srpskim vlastima ostao je najvećim dijelom skriven za javnost kako njezin identitet ne bi bio otkriven.

*****
Prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Svjedočenje o sukobljavanju FARK-a i OVK
Za zločine nad Goraždanima nema ni osumnjičenih

Počelo ponovljeno suđenje Vukoviću i Tomiću za genocid

Žrtve nezadovoljne kažnjavanjem za zločine u Abdićevim logorima

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG