Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaimović svjedočila na suđenju Karadžiću


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Autor: Goran Jungvirth

U nastavku suđenja bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću svjedočila je Fatima Zaimović koja je tokom opsade Sarajeva radila kao glavna sestra na Odjelu dječije kirurgije bolnice na Koševu.

Bivša glavna medicinska sestra Zaimović potvrdila je da je tijekom samo prve ratne 1992. godine u sarajevsku bolnicu Koševo primljeno sto šezdest troje ranjene djece od snajperskog djelovanja ili granatiranja, o čemu je vodila dnevnik. Do kraja rata 1995. godine sveukupno je zaprimljeno u bolnicu 331 dijete.

Zaimović je opisala kako su sva trpjela od višestrukog traumatiziranja, pa su mnoga mokrila u krevet, jako plakala, te stalno tražila zaštitu od sestara, što je dodatno otežavalo nepovoljne uvjete rada:

„Bila su uvijek uplašena, na svaki zvuk jači ona bi skakala, bila bi uplašena. Mi nismo mogli vidjeti da dijete nacrta neku lijepu sliku ili nešto, sve se svodilo na sami rat.“


Konstantni napadi utjecali su, prema svjedokinji, na sve ljude. Većina zgrada bila je granatirana, pa je tako i u njezinu spavaću sobu uletio projektil, na sreću dok nikog nije bilo tamo.

Karadžić pokušao oboriti tvrdnje svjedokinje


Tijekom unakrsnog ispitivanja Radovan Karadžić, koji se brani sam, pokušao je prikazati, kako je rekao, da je Sarajevo bilo tvrđava i uporište, a nikako neki grad koji je napadan od nekih divljaka. Uz to je dodao kako je iz same bolnice pucano topovima i minobacačima, te da je bolnica služila kao mučilište za Srbe, zbog čega su mnogi djelatnici srpske nacionalnosti, kao i oni iz miješanih brakova, morali bježati.

Zaimović: To su izmišljotine vjetrovatno. Ja to ne znam, ali mislim da su to strašne izmišljotine. Jer to je navelo ljude da jedni druge mrze. I mislim da vi to stalno radite - izmišljate, izmišljate i želite da napraviti još veću mržnju među ljudima.

Karadžić: Hvala, daćemo dokaze. Kada Veće spremno da ih prihvati, daćemo dokaze o tome.

Fatima Zaimović svjedočila je na suđenju Karadžiću, 05. 06. 2010.
Karadžić je, također, ustvrdio kako je u Sarajevu na početku i tijekom rata počinjeno mnogo zločina protiv Srba, koji su ubijani, o čemu su pisali, kako je rekao, i bošnjački novinari i književnici:

„Ali vi tvrdite da nije bilo bacanja ljudi kroz prozor u svrhu ubistva. To jedan pesnik srpski kaže ’nije skočio nego su ga skočili’.

Zaimović: Ja o tome, gospodine, nemam nikakvog saznanja. To vi kažete.

Svjedokinja Zaimović odbila je sve Karadžićeve navode i zamolila optuženog, kojeg je poznavala i prije rata kao kolegu iz zdravstvene djelatnosti, da se umjesto daljnjeg iznošenja laži konačno pokaje:

„To su strašne stvari šta ste vi nama uradili! Uništili ste hiljade ljudi. Pokajte se, recite: ’Ja sam to uradio sa svojom vojskom, ja sam to učinio.’ Ali vi to nećete da kažete. Nedužan ste svijet ubijali.“

Karadžić: Gospođo, da li ste vi čuli za Islamsku deklaraciju?

Zaimović: Ostavite vi to.

Karadžić: Znate vi ko je vama kriva - i vama i nama. Dobro znate ko je kriv. Tvorci Islamske deklaracije su krivi, gospođo.

Nakon medicinske sestre Zaimović svjedočiti je počeo David Harland, bivši šef civilnog sektora UN-a, koji je dao svoj uvid u neke incidente napada na Sarajevo.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Zaimović svjedočila na suđenju Karadžiću
Smanjen broj Srba optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj

U proteklih 15 godina u BiH pronađeno više od 5.000 grobnica
Oživljavanje sjećanja na zločine u Vlasenici
Nakon žalbe Stupar oslobođen krivice za genocid

Baljvine - primjer suživota i tolerancije

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG