Dostupni linkovi

Konačno počela svjedočenja na suđenju Karadžiću


Goran JUNGVIRTH

Nakon niza odgađanja suđenja haško tužiteljstvo uspjelo je izvesti prvog svjedoka protiv bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića koji se pred UN-ovim sudom brani sam. Suđenje je nastavljeno nakon što je Karadžiću odbijen zahtjev za zaustavljanje postupka zbog navodnog „narušenog“ prava na pravedno suđenje. Optuženi se tako prvi put u sudnici susreo oči u oči s čovjekom kome su ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini devedesetih godina trajno poremetila život.

Prvi svjedok tužiteljstva Ahmet Zulić ispričao je sucima kako su srbijanske mješovite snage, sastavljene od vojnih i paramilitarnih jedinica zauzele njegovo mjesto Sanski Most i okolna sela, nakon čega je pokrenut niz zločina protiv nesrpskog stanovništva. Svjedok Zulić je nekoliko tjedana od zauzimanja Sanskog Mosta, u lipnju 1992. zatočen sa velikim brojem drugih Bošnjaka u razne objekte gdje su izloženi strahovitim torturama. Tužiteljstvo je prije početka svjedočenja pročitalo sažetak Zulićeve izjave u kojoj se opisuju zločini srbijanskih snaga kojima je nazočio (riječima sudske prevoditeljice):

„22. juna 1992. godine gospodina Zulića su izveli iz garaže na jedno mesto koje je bilo u blizni betonirke gde je preko 20 ljudi bilo primorano da kopa sopstvene grobove. Sve, osim trojice tih muškaraca, ubili su tako što su im prerezali grlo ili su na njih pucali. 7. jula 1992. godine gospodina Zulića i 63 druga zatočenika su ukrcali u kamion. Dan je bio jako vruć. Pre nego što su ušli na kamion, te zatočenike su teško premlatili.“

Prema opisu svjedoka Zulića, uvjeti prijevoza do Manjače bili su neljudski. Put je preživio pijući vlastiti urin. Nekoliko je zatvorenika umrlo od žeđi, ali i gušenja, budući da u kamion, zagrijan od jakog ljetnog sunca, preko cerade nije ulazio zrak:

„Sjećam se samo jednog slučaja koji mi je ostao najupečatljiviji: dva brata, Nedžad i Ramo, koji su mislim umirali jedno deset minuta. Za mene je to bila vječnost. Drugi su umirali ćutke. Jednostavno nismo imali zraka.“


Phisičke posljedice gore od fizičkih


U Manjači su zatočenicima davali toliko malo hrane da je svjedok izgubio skoro pola svoje težine. Zbog brutalnog batinjanja koje je proživio ostale su mu brojne fizičke povrede, a ističe kako su psihičke posljedice od tortura još izraženije:

Kad sam se dozvolio pregledati Međunarodnom Crvenom križu koji je došao iz Ženeve, tad sam prebijen na mrtvo ime. Tog dana su ubijena i još dva čovjeka i još su dvojica prebijena.“

Misleći da je mrtav, svjedoka su ostavili vani, no netko, još i dan-danas nepoznat njemu, ga je uvukao u hangar Manjače. Sljedeći dan mu je jedan medicinski tehničar skrivećki donio neke lijekove da ih popije. To mu je spasilo život.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušavao osporiti njegovo svjedočenje. U uvodnoj riječi održanoj prošlog mjeseca, Karadžić je već prokušanom retorikom, koju je plasirao cijelom svijetu tijekom ratnih zbivanja u BiH, negirao sudjelovanje u kaznenim djelima, pogotovo četverogodišnjoj opsadi Sarajeva, te zločinima u Srebrenici. Ipak sada, pri suočavanju sa svjedokom, i sam je dijelom priznao da su brojna upozorenja predsjedavajućeg suca O Gon Kwona o smjeru njegovog ispitivanja Zulića na mjestu:

„Izvinjavam se, biće nekih neveština. Ovo mi je prvi put da nastupam kao branilac, tako da doći će to vremenom.“


Kako bi potvrdio svoju tezu da se srpski narod samo branio, Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja naveo kako su se u Sanskom Mostu formirale bošnjačke snage, jedinice Zelene beretke, o čemu svjedok pak nije imao saznanja. No priznao je kako je i sam kupio pušku od jednog Srbina koji ju je donio sa hrvatskog ratišta. Drugi dan unakrsnog ispitivanja Karadžić je optužio svjedoka da je izmislio podatke koje je prethodno iznio o masovnom ubojstvu u Sanskom Mostu. Svjedočenje Zulića Karadžić je ocijenio pristranim i neiskrenim, dodajući da se priprema na tužbu protiv njega zbog klevete i lažnog svjedočenja. Suđenje se nastavlja izvođenjem novih svjedoka optužbe.

*****

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Mučno je svjedočiti o zločinima
Politčke manipulacije ubistvom Avde Palića
Petnaest godina od strašnog ubistva mladih u Tuzli
Pravne zavrzlame slučaja Ganić
Ivo Josipović u Ahmićima i Križančevu selu: Da se zločini ne ponove

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG